Sztrájk van, babám!

Nem tudom, mi késztet egy vasutas szakszervezeti vezetőt arra, hogy a karácsonyi készülődést egyébként is beárnyékoló közhangulatra egy lapát fekáliát pakoljon, hátha ez majd előbbre viszi az ügyét. Igen, az ő ügyét, mert ha jobban belegondolok, nem igazán látom, hol van ebben az egész cirkuszban az átlag vasutas számára a biznisz. Még a válság előtt sem gondoltam úgy, hogy jogos-jogszerű lenne a Gaskó manőverezte VDSZSZ követelése, pláne a szerződések ismeretében, de jelen helyzetben egyszerűen közröhej. Na persze kell ehhez az egészhez egy olyan jogi környezet is, ahol ezt büntetlenül el lehet játszani – “gördülősztrájk”: ez valami vasutas metafora? No comment. A baj persze nem a sztrájk intézményével van, hanem azokkal, akik ezt használják fel egyre szembetűnőbben önös érdekeik előtérbe tolására, hangoztatására. Az pedig, hogy ezüstvasárnapra virradóra, ismét a sunyi, hirtelen bejelentett (vagyis: rendesen be nem jelentett) munkabeszüntetést ajándékozza Gaskó úr annak az utazóközönségnek, akik éppen a menetrendváltással ismerkednek, egyszerűen pofátlanság, mérhetetlen arrogancia.

A friss értesülések szerint ismét kettős a sztrájk értékelése: Gaskó szerint újabb sikersztori, a kivételesen éppen jól kommunikáló MÁV szerint nem jött be… Eleve nem igazán értem a keleti országrészre korlátozott sztrájkot (mi az, a nyugati országrész reménytelenül felveszzi a munkát, tisztelt Gaskó úr?), és az, hogy a legdurvább esetben kb. 50%-a vonatoknak közlekedik – nos, ez bukás, jobb helyen ilyenkor lemondanak, mert ez bizony nem többség. Vagyis a vasutasok egyértelmű karácsonyi üdvözlettel szolgálnak Gaskóéknak: köszönik szépen, ők a VDSZSZ vezér hagymáza helyett inkább a munkájukat kérik – és ésszerű is a reakciójuk. Számomra egyébként érthetetlen, hogy Gaskóék miért nem arról tárgyalnak, hogy például az elkövetkező évben-években ne lehessen a válságra való indokkal leépítéseket kezdeményezni. Nem tudom, van-e ennek bármi realitása, vagy értelme, de még mindig szimpatikusabb, érthetőbb, és érdekvédelmibb ízű követelés, mint az extrák követelése jelen gazdasági érában.

Nem tudom, a józan gondolkodású vasutas társadalom (akik, mint látszik, erőteljes többségben vannak) meddig tűri, hogy egy olyan figura, aki nem érzi a bőrén mindazt, amit ők nap mint nap, össze-vissza rángassa őket, és ahelyett, hogy érdekeik védelmével foglalkozna, érdekvédelem szlogenje alatt irreális követelésekkel álljon elő az ő kontójukra, túszul ejtve gyakorlatilag azt az utazóközönséget illetve megrendelői réteget, akikből él a társaság. Hatalmi- és belharc ez a javából, aminek pikáns részleteit nem ismerhetjük, de a levét mi isszuk immár majd’ egy éve. Együttérzésem a becsületes, józan gondolkodású vasutasoknak!

Vasárnap reggeli irgum-burgumomat tetszettek elszenvedni.

3 hozzászólás a(z) “Sztrájk van, babám!” című bejegyzéshez

  1. Alapvetően a sztrájk pozitív hivatott lenni…komolyan. Mert az emberek (elvileg) összefognak, hogy érvényesítsék jogaikat a zsarnok …….-val szemben (ide bárki behelyettesítheti a neki megfelelő személyt). Alapvetően ez a kaki vasutas sztrájk 2 dolog miatt is elég …. (tetszőleges jelző):

    1.: azért sztrájkolnak, mert részesedést akarnak egy eladott cégtulajdonért. Erre csak annyit tudok mondani, hogy én is kérek belőle, mivel elvileg, az még állami tulajdon volt nemrégen, úgyhogy nekem – nekünk is jár. Maradjunk otthon, majd a Szentlélek eltart bennünket!

    2.: én szegedi vagyok, egy ideje…és a bejárós diáktársak?! Úgy értem…mekkora cink lesz, ha egyedül ücsörgök majd a szerdai vizsgán….:O

  2. És vajon mi történiik akkor, ha egy hallgató bejelentkezett vizsgára, majd megtudja, sztrájkolnak Gaskóék, de lejelentkezni már nem tud, és ugye megjelenni sem? Vajon Gaskóék sztrájkalapja fedezi majd a felmerülő adminisztrációs költségeket is?

  3. A legújabb az,h karácsonykor nem lesz sztrájk,de azt nem mondják meg,h mikortól hajlandóak dolgozni. Én pl karácsonyra azt adnám a páromnak,hogy fizetek karácsony elött egy utat a bécsi adventi vásárba,ahova vonattal mennénk..22én:D jó buli lesz a keletiben fagyoskodni hajnalban másfél órát miután végleg lemondunk az utazásról…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.