Sulik zsarnokai, rettegjetek!

Ben Elton: Past Mortem Manapság olyan sok szó esik az iskolai erőszakról, hogy szinte rémisztően időszerű Ben Elton Past Mortem című regénye, ami lényegében arról szól, hogy az iskolai közegben zsarnokként leledző, mindent és mindenkit maga alá gyűrő iskolás nem csupán lelki roncs és mind érzelmi, mind pedig munka terén sikertelen ember lesz, de még vadásznak is rá… Mégpedig nem is akárhogy! Bűneiért, azért, hogy egy (vagy több) iskolástársának életét nyomorulttá tette, úgy fog meglakolni, hogy ugyanazt a kínzást, szenvedést kell elviselnie, amivel anno áldozatát illette. És itt indul Elton zseniálisan megírt regényének cselekménye, ami egy bűnügyi történet némi romantikus szállal, iróniával és perverzióval megspékelve.

Az eleinte rejtélyes gyilkosságok, amelyek kivitelezése súrolja a “tökéletes gyilkosság” fogalmát, szépen lassan kezdenek egyfelé mutatni, de az olvasó még az utolsó pillanatig sem lehet biztos abban, hogy tényleg egy rugóra jár-e az agya Newson detektívével. Tulajdonképpen ősi klisékből építkezik Elton, de olyan humorral és könnyedséggel pakolgatja őket, olyan sziporkázóan tárja az olvasó elé a néhol sokkoló, máshol nevetséges részleteket, hogy valójában soha nem lehet tudni, a klasszikusnak mondható krimi-szál hogyan bonyolódik össze az egyébként szintén klasszikusan tekergő romantikussal. Merthogy a csavar a kettő találkozásában van, ez adja a regény rendkívüli pikantériáját is. Nem szeretnék poénokat lelövöldözni, inkább ösztökélni: tessék elolvasni!

3 hozzászólás a(z) “Sulik zsarnokai, rettegjetek!” című bejegyzéshez

  1. Jól hanzik, a Faust után (német irodalmi szigorlat 🙂 ez lesz a következő.:) idegennyelvű könyvesboltokban keressem a könyvet? 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.