Slow Film Fesztivál

Az egri Filmművészeti Nyári Egyetem mindig is jelentős esemény volt hazai és nemzetközi szinten is, most azonban egy fesztiváli formátum kezdeményezéssel új életet kívánnak lehelni a programba. Slow Film Fesztivál névre hallgat a rendezvény, amelyet idén július 21-27 között rendeznek meg. A világ minden részéről lehet jelentkezni, jönni, és nem utolsó sorban nevezni jobbnál jobb filmekkel – kitűnő alkalom minden vállalkozó kedvű filmesnek a be- és megmutatkozásra! A szervezők elmondása szerint eddig jócskán túlsúlyban vannak a külföldi nevezések, jó lenne hát, ha kicsiny hazánk megannyi tehetséges filmese kicsit összekapná magát.

A fesztivál szellemiségét a következőképpen fogalmazták meg a szervezők:

A “Slow Food” világmozgalom tükrében, nem technikai vagy költségvetési szempontok szerint határozzuk meg a különbséget alkotó és alkotó között. Fesztiválunkra olyan filmeket várunk, amely az átlag ember számára is figyelemfelkeltő, igényes, a részletekre fókuszáló alkotás és a szokványostól eltérő szemszögből mutatja be világunkat. A fesztivál gondolatisága a mai futószalag kultúra ellenében a valódi értékeket képviseli. A fő kiválasztási szempont az, hogy a mozgóképek az egymásra való odafigyelést, emberközpontúságot tükrözzék a kommersz, a felületes, a külsőségeiben elkápráztatóval szemben.

Ennek fényében bárki nevezhet, semmiféle megkötés nincs – talán csak arra kell figyelni, hogy az idei téma a szabadság, így olyan filmeket várnak, “amelyek az elnyomásról, a demokráciáról, a szabadság utáni vágyról szólnak, nem feltétlenül politikai megközelítésben.” A fesztivál keretében egyébként mindenféle műhelymunkára is lehetőség lesz (doku- és filmműhely is van a programban), és a tervek szerint színvonalas kísérő rendezvényekre is sor kerül majd.

Minden információ megtalálható a http://www.slowfilmfest.hu oldalon.