Samantha jutalomjátéka

Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) azzal a konklúzióval él a Szex és New York filmváltozatának vége felé, hogy ami kamu, az úgyis kiderül. Igaza van. Számomra kiderült, hogy ez a film bizony kamu. Mellesleg ha Samantha (Kim Cattrall) nincs benne, akár le is húzhatnák a wc-n, mert a film forgatókönyvírói valamiért egyértelműen az éppen 50-essé váló hölgyre írták az egészet: Charlotte (Kristin Davis) azért van ott, mert a sorozatban is ott volt, és egy Amerikai pitét idéző fosási rohamon túl nincs története, amit megoszthatna velünk, Miranda (Cynthia Nixon) még mindig Steve-vel játsza adj-király-katonát játékát, Carrie pedig az időközben John-ná vedlett Mr. Bighez (Chris Noth) készül feleségül menni – borítékolható bonyodalmakkal és persze szirupos-habos végkifejlettel.

a meseországnyi feszültség és summázat is hiányzik belőle

Sokszor néztem egyébként a sorozat epizódjait, de ennek ellenére az tűnt fel, hogy az egyes részekre jellemző lekerekítések, frappáns keretezések, jól összefont cselekményszálak, (ön)iróniát sem nélkülöző beszólások mintha a televízió képernyőjéhez ragadtak volna, és nem nagyon sikerült átmenteni belőle egy morzsányit sem a moziba. Ehelyett kapunk a pénzünkért ruhakölteményeket, divatbemutatót, és ruhakölteményeket, valamint néhány cipőt, fotózást, és ruhakölteményeket… kihagytam valamit? Hamupipőke mese (ha valaki nem jött volna rá az elején, akkor az arcunkba is tolják, amikor Carrie éppen ezt a mesét olvassa Charlotte örökbe fogadott kislányának), de még az a meseországnyi feszültség és summázat is hiányzik belőle, amitől jól esne a happy end. Marad a súlytalanság, a tétnélküliség: nem tudom, az üzleti sikeren túl (a sorozat rajongói nem kis célcsoport – nyilván meg fogják nézni a filmet legalább egyszer, akár jó, akár nem) esetleg mocorgott-e valami a film készítőinek fejében. De ha nem, akkor miért kellett 148 percre nyújtani a semmit?

Off: Egyébként az Aréna Pláza mozijában sasoltuk meg eme filmet, ami ugyebár hű környezet egy ilyen filmhez, mármint maga az épület, és meglepően jó kialakítású mozielőtérrel is büszkélkedhet, azonban üzenem a – valószínűleg végig – telefonba búgó mozigépész srácnak, hogy aki nem találja az élességet a projektoron, az talán menjen haza… Valamint ideje lenne megszorítani a kilazult csavart a 12. sor jobb szélén elhelyezkedő légkondi/befúvó csövön, és a vetítő előtt kószáló legyet egyszerűen lecsapni, ha nincs humánusabb megoldás elhessegetni. És tényleg, miért kell agyonhűteni egy mozitermet???