R.I.P. Urbán Mária

Teljes megdöbbenéssel olvasom, hogy a hétvégén elhunyt Urbán Mária, a Filmkultúra főszerkesztője, a Filmarchívum munkatársa. A múlt héten még éppen arról emaileztünk, hogy a Sweeney Todd cikkembe vajon beillesszük-e a videót, amit kijelöltem, vagy sem, és egyszerre tökéletesen mindeggyé, sőt, pitiánerré vált a kérdés. Nem akarom fényezni, dicsőíteni, mert nem ismertem olyan jól, annyi azonban biztos, hogy nekem személy szerint rengeteget segített, támogatott, bíztatott, mindig volt egy jó szava felém. Nagyon sokat köszönhetek neki a karrierem szempontjából is, hiszen elég sok cikkemet publikálta a Filmkultúrában – vagy azért mert grafomániámat nem akarta letörni, vagy azért, mert éppen ő kért fel egy elemzés megírására. Mindenképpen űrt hagy maga után, és még csak 54 éves lett volna a jövő héten. Nyugodjék békében!

A film.hu nekrológja:

Urbán 1954-ben született. 1977-ben végzett az ELTE magyar-francia szakán. Színház- és Shakespeare-rajongása ellenére Jancsóból írt szakdolgozatot Szabó Balázshoz, akinél a filmes speciálkollégium hallgatója volt. Hét évig szabadúszó nyelvtanárként dolgozott, közben rendszeresen publikált a Kritikában, ritkábban a Táncművészetbe. Tánctörténeti és kortársi táncról szóló tanulmányokat fordított franciából és angolból.
1984-ben felvették a Filmtudományi Intézetbe kutatónak, de egy év múlva átkérte magát a Filmkultúrához.
1992-ben egy éves ösztöndíjjal kultúrpolitikát tanult Párizsban a dijoni egyetem kihelyezett tagozatán egy 15 fős nemzetközi csapatban. 1996-ban a Filmkultúra többi szerkesztőjével együtt – az összes társművészeti lapot évekkel megelőzve – megcsinálja az Interneten az első magyar kulturális szakfolyóiratot. Filmklubot vezetett, tanfolyamokon, főiskolán, az ELTE-n tanított. Kollektív munkákban dolgozott legszívesebben, lexikonokban, a MozgóKépTár CD-ROM-ban, gyűjteményes kötetekben publikál. Magát Renoir, Tati és Truffaut szellemi örökségének hívének tartotta.
Március 11-én lett volna ötvennégy éves.

Egy hozzászólás a(z) “R.I.P. Urbán Mária” című bejegyzéshez

  1. Én sem ismertem nagyon jól. Kb. 10 napja mindenesetre, a sok évi on-line munkakapcsolat után találkozhattunk az archívum portáján. Jővőbeli filmkultúrás cikkek lehetséges témájáról beszélgettünk. Nagyon kedves volt hozzám. Szeretem a cikkeit, mondta még, aztán elbúcsúzott.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.