Remake: forradalmi rajzfilm

Az Index arról számol be, hogy kicsiny hazánkban végre akad valaki, aki nem fél a művészet és az (ön)irónia eszközeivel feldolgozni kortárs, közvéleményt megosztó témákat: jelen esetben az októberi eseményeket. Mármint a 2006-os októberieket – minthogy az animációs film címe, a Remake pontosan 1956 és 2006 különbségére utal:

Nemes Csaba saját és a neten talált felvételek alapján rajzolja a filmet, ami néhány jelenetében a megtörtént eseményeket mutatja be a művész saját látószögéből. Készülnek azonban fiktív epizódok is.

“A rajzfilmem egyértelműen politikus alkotás lesz, de mégsem a politikáról szól elsősorban. Inkább a valósághoz és a médiához való viszonyunk érdekelt. Az emberek mára elvesztették realitásérzéküket, és ennek köszönhető, hogy ami történt, azt úgy élték meg, mintha forradalom lett volna. Pedig az csak remake volt” – hozta szóba egy ügyes csavarral a projekt címét a képzőművész.

Nemes furcsa és izgalmasnak tűnő egyveleget kíván létrehozni: nem titkoltan a nem is olyan régen bemutatott Richard Linklater által jegyzett Philip K. Dick adaptációt, a _Kamera által homályosan_t idézi majd néhány technika, főleg az átrajzolt karakterek, de azért nem ez adja a teljes animációs film gerincét. Lesznek dokumentumfilmet idéző felvételek, festményszerű képek, és persze digitális tobzódás is. Akárki akármit mond, én várom, hogy elkészüljön, és drukkolok a sikerének már csak a kurázsia miatt is.