Pszicho-pletyka: Freud és szeretője

Sigmund FreudNyilván senki nem tudott immáron száz esztendeje rendesen aludni, mert azon morfondírozott (még álmában is, sőt: ott igazán!), hogy vajon Sigmund Freud megcsalta feleségét vagy sem. Franz Maciejewski, a heidelbergi egyetem szociológusa járt utána a csúnya feltételezésnek, és kiderítette, hogy Freud és sógornője, Minna Bernays, 1898 augusztusában két hetet töltött el egy svájci szállodában – házastársakként bejelentkezve, adta hírül a HVG. Természetesen Peter Gay, Freud leghíresebb életrajzírója is megszólalt az ügyben.

Véleménye szerint

Freud és Minna Bernaysemiatt módosítani kell a pszichoanalízis atyjának életrajzát, mivel a biográfiában “minden olyan dolog fontos, ami érinti egy személy intim életét”. A módosításra annál is inkább szükség van, mivel a legenda szerint Freud büszke volt a feleségére és minden más embernél többre tartotta.

Az már csak hab a tortán, hogy az osztrákok meg sem lepődtek a híren, míg a világ más tájain volt visszhangja a felfedezésnek. Sógoraink körében azonban az affér nyílt titok volt már régen…