Plörköljünk!

Plurk buddy Furcsa dolog arról írogatni, hogy az ember virtuálisan széttárja a karjait, és egy újabb szeletkét ölel magához a nagy internetből (vagy a nagy internet öleli magához a jóhiszemű felhasználót, hogy öleléséből immáron soha, de tényleg soha el ne engedje), mert ugye azért az online jelenlétnek minősített nárcisztikusnak vagy egyenesen egoistának ható önreklám (amit persze self-management névvel aposztrofálunk, naná) valójában lehet, hogy egyfajta addikció viszonylag kontrollált megjelenési formája. Van ugye a blog, ami egykor még nagy újdonság volt, ma már inkább természetes velejárója, első lépcsője a webes merészkedésnek. Aztán ha a blog nehézkes, vagy egyszerűen csak a világba akarunk ordítani valamit, akkor jönnek a mikroblognak is csúfolt szolgáltatások, valamint a tumblelogok/tumblogok – itt aztán tényleg önteni lehet a linkeket, képeket, videókat, ki mit szeretne.

talán online közösségi viselkedési mintázatok elemzésre is alkalmat adhat az ilyesmin csámcsogóknak

Kis lépés volt a netnek, de nagy nekem, amikor felültem a Twitter csőrére (ha meg tetszenek engedni nekem ezt a súlyos képzavart, ami nyilván fogalmi problematikát is rejt, de ezt most nem fejtegetem), és megszoktam, hogy hol működik, hol nem. Majd beapplikáltam a blogba, amolyan hangulatjelentő funkcióval felruházva, hogy akkor is frissüljön a blog felülete, ha éppen nem is írtam semmit. Jöttek persze a Twitter alternatívák, de sem a Jaiku, sem a Pownce nem jött be – erről kobak is ír: valószínűleg az volt a baj, hogy a csorda nem arra legelt. Most viszont nagy váltás történt, ami talán online közösségi viselkedési mintázatok elemzésre is alkalmat adhat az ilyesmin csámcsogóknak: hirtelen, vezényszóra a magyar blogszférából jó néhányan átcsörtettek egy új szolgáltatásra, amely a Plurk névre hallgat.

Angelday (a.k.a. Plastik Józsi) rákattant, majd hirtelen hamarjában magyar verziót eszközölt többek bevonásával, és másnapra (igen, tényleg így történt: egyik nap még az emberkék nyomták a fordítási javaslatokat egy online dokumentumba, másnap már implemetálva leledzett a szolgáltatás felületén az egész!) már mindenki kedvére plörkölgethetett. Én is megtettem, és bár vannak dolgok, amiket nem értek, minden furcsaságától eltekintve egészen ötletes kis szolgáltatásnak tűnik.

Hogy a Plurk át tudja-e venni a Twitter szerepét a felhasználók körében, az még kérdés, egyelőre nyilván a hype viszi előre az egészet (meg kell hagyni, ügyesen hagyják magukat sodortatni!), a jövő kérdése, hogy milyen szolgáltatásbővítéssel tudnak előrukkolni – no és persze, hogy mennyire tudnak stabilak maradni, ugyanis a Twitter egyik rákfenéje a lényeg, a szolgáltatás 24/7 elérhetősége, teljesítőképessége. Egyelőre tetszik a Plurk, még az is lehet, hogy a hangulatjelentő sor hamarosan a plörkjeimet fogja megjeleníteni.

DragonWeb a Plurk-ön: http://plurk.com/user/dragonweb