Pénteki akadályok

Emlékszem, megboldogult hallgató koromban állandóan azt hallottuk (és aztán kicsit kifordítva azt hangoztattuk), hogy a bölcsészeknél a munkahét bizony csütörtökön bevégződik, és ugyebár a péntek már csak a hazautazásra alkalmas napként illesztődik a dolgos hétköznapok és a hétvége közé. Tranzitív nap. Mindenféle szinten igyekeztek már ez ellen tenni valamit – általában azonban csak odáig jutott a dolog, hogy felhívták az oktatók figyelmét arra, hogy csütörtökön és főleg pénteken is van nap, pláne üres terem, amelyek csak arra ácsingóznak, hogy felkészült oktatók és tudásra szomjazó hallgatók lepjék el őket. Most, hogy épp e két napra időzítem az óráimat egy ideje, meglepő fordulat következett be: a péntek ellehetetlenítése.

Éppen egy hallgatóknak szánt tesztsort igyekeztem kierőszakolni a gépből, amikor az sértődötten leállt, és verbális inzultációimat követően sem volt hajlandó más álláspontra helyezkedni. Összeesküvésre gyanakodva téptem fel az iroda ajtaját – de majdhogynem az orromig sem láttam a sötétben délután kettő környékén (igen, ablaktalan folyósó…), majd egy távoli, függőlegesen lifegő neoncső ébresztett rá, hogy bizony lekapcsolták az áramot az épületben. Szerelési munkálatok kezdődnek. Mondjam azt, hogy már kezdek belerázódni?

Két héttel korábban ugyancsak a pénteket sikerült kipécézni arra, hogy az internetet kapcsolják le (egy nappal később ismét volt valami áramügyileg is, de a szombat már az én látókörömből is kiesik munkaügyileg – nem úgy több kollégának, akik levelezős hallgatók seregeit fogadják olyankor is!) – így mindennemű online munkát ellehetetlenítettek. A mostani áramszünettel már az órákat is sikerrel tönkretették: az hagyján, hogy nem tudtam kinyomtatni egy tesztet, de hogy a multimediális alapokra helyezett prezentációkat is az egyre sötétedő teremben deskriptív jelleggel kellett végigvinni (mind előadói, mind hallgatói részről), az azért megközelíti a nonszensz kategóriáját, finoman szólva. Csupán a hallgatók munkáját sikerült egy csapásra tönkre tenni…

Nem tudom, akkor most legyenek pénteken órák, vagy ne legyenek. Maradjon a három és fél napos bölcsész-hét, vagy használjuk ki a termeket pénteken is – ha már fűtés úgy is van?