Óvodai kis gömböc és diafilmek

A kisgömböc Elzarándokoltunk a gyerkőccel az óvodai nyílt nap keretében megrendezett A kis gömböc előadásra, amit a Macóka csoport követett el, mert nevezett mese egyébként is éppen repertoáron van, no meg szocializálódjunk csak. Megint az volt a gond, hogy a gyerekekkel vajmi kevés baj volt, viszont a felnőttek kifejezetten bunkón viselkedtek. Mert az odáig érthető, hogy szerencsétlen szülő igyekszik a legjobb pozíciót megszerezni magának annak érdekében, hogy dvd-re vegye a csemete szereplését, de azért talán mégsem a többi gyerek műélvezetének kárára kellene ilyeténképpen foglalatoskodni.

Az előadás egyébként nem nyerte el Máté tetszését, mert a zsibongó kavalkádból kevéssé sikerült kiszűrni a cselekmény aktuális állapotát, és mikor elunta, hogy szlalomozunk egy helyben csupán azért, hogy lássunk valamit, és még ha látunk is, nem hallunk semmit, közölte, hogy ő most baromi éhes… Mivel a második produkció besült (a jövő Jacqueline du Pré-je kissé megszeppent a tornatermi gyülekezet láttán) – pedig Máté nagyon kíváncsi volt, hogy szól a gordonka – a felkészítő óvó néni felkiáltással oldotta meg a helyzetet: “énekeljük el együtt a Hull a pelyhes fehér hó kezdetű dalt!” – nyilván amolyan himnusz jelleggel, melynek súlyt adva az igazgatónő állva dalolni kezdett.

Hazaérve elkezdtem meseügyileg böngészni, és természetesen a Bartos Erika féle birodalom részét képező egyszervolt.hu portáljára ugrottam, ott elidőztem egy kicsit, mint mindig (kötelező néha bekukkantani, nagyon jó dolgok vannak ám ott), aztán rövid úton eljutottam egy hihetetlen jó helyre: a Virtuális Diamúzeumba. Az egy dolog, hogy nosztalgiából is megéri belesni a vetítőterembe, és meséket nézegetni, de az már komoly szakmai öröm, hogy milyen jó kis filmes diabázis található az oldalon: még Eizenstein Patyomkin páncélosa is ott van! De olyan gyöngyszemekkel is találkozhatunk, mint a Miért a legfontosabb művészet számunkra a film 1952-ből, A film útja 1963-ból, vagy a Chaplinről szóló bemutató – többek között.