Oscar-jelölések

OscarAlig ért véget a Golden Globe őrület (ahol a legtöbbet citált hír tulajdonképpen nem is igazán hírértékű, hiszen elég kifordult világ az, ahol egy filmes esemény központi témája a kencefice-csomag, még ha milliós értékű is), máris itt az Oscar, és minden hülyesége. Már tippelni is lehet, hiszen nyilvánosságra hozták a jelöltek hivatalos listáját. Sőt, már a (“hű, de nagyon meglepődtem!”) reakciók is olvashatóak. Szomorkodhatunk, vagy elsüthetünk egy-két “na, ugye, megmondtam” jellegű mondatot, hiszen ismét nincs magyar játékfilm versenyben. De a világ kereke miliméternyit sem mozdul magyarok nélkül, így a nagy Oscar sem lehet meg magyar relevancia nélkül: Rófusz Ferenc híres (bár szerintem nem kellőképpen ismert) 1980-as Légy című eszméletlen bravúros animációs rövidfilmje után végre ismét sikerült egy újabb magyar alkotásnak ugyanebbe a kategóriába beküzdenie magát.

Az animációs rövidfilmek kategóriájában Oscar-díjra jelölt öt alkotás között szerepel M. Tóth Géza Maestro című, 4 és fél perces animációs filmje is. Az MTV és a Kedd Animációs Stúdió közös alkotásának négy vetélytársa az animációs rövidfilmek versenyében: a Danish Poet című kanadai film, a Little Matchgirl a Disneytől, a Lifted a Pixartól és a szintén amerikai No Time for Nuts. Ha a február 25-ei Oscar-gálán a Maestro megkapja az elismerést, akkor Rófusz Ferenc A légy című 1980-as alkotása után M. Tóth Géza munkája lesz a második magyar Oscar-díjas animációs film. (Forrás: origo filmklub)

Ahogy mondani szokás: már bekerülni is eredmény, de mivel tényleg nem csapkodja a nagyjátékfilmes “mutyiparty” és eszeveszett médiafigyelem (és minden, ami ezzel jár), valóban már előre is gratulálni lehet M. Tóth Gézának és produkciójának!