Online életjeleim egy helyen

Néha rámjön az öt perc, hogy valamilyen formában össze kellene gyűjteni listaszerűen az online eltöltött időm lenyomatait: azokat is, amelyek soha nem jutnak el egy blog bejegyzésig, vagy egyáltalán nem is annak vannak szánva, így nem is kerülnek annyira előtérbe. Persze a blogom már önmagában is megteszi néhány helyről a begyűjtést, hiszen a Twitteres csiripelés, a Flickr-es képek, és a del.icio.us linkek jelen vannak az oldalsávban – de jelenlétük limitálva van, és visszakövetésükhöz az adott szolgáltatói oldalra kell ellátogatni. Ráadásul nem akartam még egy részt áldozni annak a résznek, amelyben megjelennének a Google Readerben olvasott és megosztott linkjeim – így is elég zsúfolt az oldalsáv. Erre találták ki a lifestream megoldást, ami egy WordPress, Drupal vagy Movable Type blogon nem probléma: az ember csak beüzemel egy okos plugint vagy scriptet, és öt perc alatt már gyűjti is az információt. Textpattern esetében azonban nem ilyen kézenfekvő a dolog, lévén, hogy nem létezik ilyen jellegű plugin.

Ezt szeretem a Textpattern-ben (amit sokan utálnak egyébként): nincs feltétlenül negyven plugin egy problémára, és adott esetben teljesen más észjárással kell megközelíteni a problémát, mint más rendszereknél. Itt ugyanis, ha nincs már kész megoldás, akkor az alapoktól kezdve át kell gondolni magát a kérdést, és azt, hogy mit szeretnék látni, mit szeretnék kihozni belőle – így magát a koncepciót is teljesen le kell csiszolni. Ez nekem nagyon fekszik, mert az Encounters könyv megírása alatt ezt sulykoltuk Rékával, ez emésztette fel a legtöbb időt és energiát, és most már jól látszik, hogy talán ez a legnagyobb hozadéka a projektnek számunkra szakmai és metodológiai szempontból. És éppen ez segít nekem mostanában a webes megoldásokban is (erről még hamarosan lehet, hogy írok, lévén egy elég bonyolult struktúrájú webhely fejlesztésével készültem el – hasonló elvek segítségével).

ennyi igénnyel rögtön hullott a férgese…

A Lifestream Blog rengeteg megoldási lehetőséget sorol fel, amit példákkal és recenziókkal is megtűzdel, így ezt választottam kiindulási pontnak, bár a nagy választék a sok plugin miatt – amelyek természetesen nem Textpattern-re voltak megírva – hamar leszűkült. Abban biztos voltam, hogy nem óhajtom a saját szerveremet erőltetni a mindenfelől behívandó adatok összesítésére, sőt, az adatbázisomat sem kívánom telepumpálni mindennel, és konkrét elképzelésem van a megjelenésről is, na és persze nem szeretnék aldomaint, vagy külső oldalt használni. Ennyi igénnyel rögtön hullott a férgese, hiszen a legtöbb szolgáltatás maximum egy oldalsávba illeszthető widgettel lepi meg a felhasználót, de arra nem alkalmasak, hogy egy egész oldalt megtölthessek a listával. Illetve lehet, csak akkor a szolgáltató által létrehozott oldalra kell linkelnem, ahol viszont nem a saját arculatom található – és ez zavar.

Végül egy olyan szolgáltatást találtam, ami a számomra igen szimpatikus Yahoo Pipes aggregátormegoldást alkalmazza, és egy szabadon személyreszabható javascriptes megoldással teszi felhasználhatóvá a lifestream koncepciót: az Escaloop oldaláról van szó, ahol ráadásul még regisztrálni sem szükséges (és ráadásul érthetetlen módon nincs benne a Lifestream Blog listájában sem!). Mit mondjak, tényleg eltartott vagy öt percig, míg beépítettem a DragonWeb lifestream oldalára az aggregátor scriptet úgy, hogy még fordítottam és testreszabtam az egészet. Igazából kisebb és gyorsabb megoldást találtam, mint egy plugin (ha valaki dolgozott már lifestream pluginokkal, akkor tudja, miről van szó), ráadásul olyan szinten testreszabható ez a megoldás, hogy ha lehetne sem használnám az eleve elém tolt lehetőséget.

A bejegyzés hosszával egyébként fordítottan arányos a lifestream oldal jelentőssége szerintem, éppen ezért nem is lesz külön menüpontja. Csupán az alsó linksorban szerepel, valamint a bemutatkozó oldalamon – ha valakit nagyon érdekel, így is el fog jutni oda, vagy megjegyzi az oldalt, de ezzel nem terhelnék senkit, aki nagyon nem kíváncsi minden online rezdülésemre. Most viszont örvendek, hogy ezt a kósza ötletemet is sikerült megoldanom – és ismét rengeteget tanultam persze a folyamatban. Hurrá 🙂