Ördöglakat, csodák, makettek

Apa és fia az MTA SZTAKI képernyőjénA hétvége amolyan időutazás jelleget öltött, pedig a fene se gondolta, hogy odáig fajul a dolog, hogy egykori fixációk jönnek elő. Mindenesetre így alakult. Történt ugyanis, hogy kötelező látogatást tettünk a Csodák Palotájában, ami a vártnál jobban lekötött, és elő is csalogatott régi reflexeket, merthogy az első szinten még csak-csak ellövöldözget és futkározgat az ember, és persze rácsodálkozik mindenféle fizikai és technikai törvényszerűség csodálatos megjelenítésére és játékosságára, de aztán a felsőbb szinteken elszabadul az emberbe rejtett gyerkőc. Mert az ördöglakat az igenis játékfétis, és nem elég egyszer vagy kétszer megfejteni – készségszintre kell pofozni a lakat megoldását…

Első felindulásból be is szereztem egyet itthonra is, és elég sokat szenvedtem, mielőtt ráleltem a titokra 🙂 Így megy ez. De amióta megvan a megoldás, azóta legalább ötvenszer neki kellett még ugrani, hogy biztosan megértsem, mi is a logika és a működési elv – hátha lehet variálni egy kicsit a dolgokat. Azután Apa ördöglakatjának is muszáj volt még nekiveselkedni, de végül ez is megadta magát. Később jöttünk rá, hogy amit a helyszínen kissé reménytelennek véltünk (egy dupla bilincsbe zárt karika kiszabadítása), valószínűleg ugyanezen a logikán alapul, tehát vissza kell majd menni letesztelni… És hogy micsoda ego-boost volt még: hát sikeresen kiraktam vakon egy elefántot, mégpedig egészen rövid idő alatt!

Előtte:

Utána:

Kedves filmes hallgatók és könyvünk olvasói pedig most rögvest meg is fejthetik, hogy vajon milyen szerkentyűről készült felvétel alább, amely ugye minden bizonnyal valamiféle mozi-elődnek tűnik:

Végezetül vasárnap elzarándokoltunk a Közlekedési Múzeumba, ami szintén jó móka, eszméletlen vasúti terepasztallal és közlekedéstörténeti ritkaságokkal – a csúf (kényszerű?) nyerészkedés árnyékolja be az egészet: fényképezni csak akkor lehet, ha az ember a belépő mellé még leperkál egy ezrest… Mindenesetre szuper jó hely, olyan makettekkel és eredeti dolgokkal, amit valószínűleg máshol tényleg nem lehet látni. Szóval ide is érdemes többször elmenni.