Netbook a net felé

Netboook Amikor megjelentek az első netbook elnevezésű, kis méretű hordozható számítógépek, valójában még senki nem gondolta, hogy felforgatják, vagy legalábbis átalakítják a piacot. Egyrészt kiderült, hogy a vásárlók-felhasználók igenis igénylik a kényelmesen cipelhető, akkumulátorról órák hosszat folyamatosan üzemeltethető, egyébiránt kiváló alkalmazhatósági paraméterekkel rendelkező gépeket, sőt, mára már sokan kifejezetten ilyen típusokra vadásznak a nagyobb teljesítményű, és persze nagyobb méretű kínálat vizslatása helyett. Kiderült az is, hogy az átlag felhasználónak tényleg semmi szüksége mindenféle csilli-villi újdonsággal felszerelt, erőművekre emlékesztető hardverkészlettel telepakolt, és őrületesen túllőtt operációs rendszerre és gépre – neki ugyanis az a lényeg, hogy a mindennapi használat során egy megbízható, könnyen kezelhető eszköz legyen a birtokában. Sőt, az is egyértelművé vált, hogy a felhasználó nem ragaszkodik feltétlenül a megszokott operációs rendszeréhez, és bizony elég könnyedén elboldogul azzal, amit kap – adott esetben mondjuk egy eladdig ismeretlen Linux disztribúcióval. Ha levelezni, böngészni, zenét hallgatni, dokumentumokat szerkeszteni, filmet nézni, csetelni tud, akkor nem mindegy, hogy hívják az operációs rendszert?! A válasz egyértelmű, és a jövő operációs rendszert fejlesztő cégeinek világos lehet az üzenet.

soha nem látott fejlszetési verseny látszik kibontakozni az operációs rendszerek frontján

A netbook megjelenése már csak azért is érdekes, mert talán addig soha nem fordult elő az, hogy egy frissen megjelent hardveres környezetre (kisebb képernyő, kisebb teljesítmény, speciális konfiguráció, stb.) valóságos verseny induljon, amelynek során minden fejlesztő azt igyekszik bizonyítani, hogy az ő rendszere még gyorsabban, még hatékonyabban fut minden modellen – sőt, egyes hardvergyártók maguk is szoftver és operációs rendszer fejlesztésébe kezdtek annak érdekében, hogy a legtöbbet ki tudják hozni a konfigurációból. Megnövekedett a Linux disztribúciók speciálisan netbookokra fejlesztett száma is: nap mint nap újabb és látványosabb, mégis egyszerűbben kezelhető és gyorsabb verziók jelennek meg. Korai lenne a Windows különböző verzióinak temetése (jellemzően az XP-vel felszerelt netbook még mindig piacvezető ebben a szegmensben, és mindenki arról beszél, hogy a Windows 7 milyen könnyedén futtatható a leggyengébbnek számító netbook konfigurációkon is), de tény, hogy soha nem látott fejlszetési verseny látszik kibontakozni operációs rendszerek frontján (és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az ún. Hackintosh-ok részesedése milyen megdöbbentő mértékű).

Azzal együtt, hogy a rendszerek optimalizálására és a felhasználói élmény fejlesztésére egyre jobban odafigyelnek a fejlesztők, jól láthatóan elindult egy trend annak irányába, amit tulajdonképpen a kis noteszgépek neve implikál: a legújabb Linux disztribúciók ugyanis már egyértelműen az internet, a cloud computing, a webes közösségi hálók figyelembevételével készülnek, és valójában már nem is kifejezetten desktop alkalmazásként működnek: az operációs rendszer már csak ugródeszkaként szolgál ahhoz, hogy a folyamatos internetes jelenlétet támogassa – más funkciója már vajmi kevéssé érdekes. A Jolicloud már nevében is jelzi, mire készül: élményszámbamenő, “felhőre” koncentráló alap rendszer, amely gyors, áttekinthető, ugyanakkor látványos elérést biztosít a különböző alkalmazásokhoz, amelyek javarészt már a felhőkben találhatóak (persze azért megtalálhatóak a jó öreg desktop alkalmazások is többnyire – de karcsúsított jelleggel, inkább opcionálisan).

Jolicloud

A netbookra varázsolt Ubuntu disztrók egyik legelterjedtebb és legfelhasználóbarátabb verziója, az EasyPeasy is az internet és a közösségi hálók felé kacsintgat legújabb tervével, ami még öszvér megoldásként ötvözi az eddigi, ún. netbook remix felületet a “felhősített” alkalmazások integrálásával és az állandó jelenlétet biztosító felső résszel, aminek segítségével soha nem maradunk le ismerőseink online életének egy percéről sem:

EasyPeasy 2 Mockup

A Moblin disztribúciója pedig egyértelműen a mobil internet korszakára készül, hiszen a rendszert úgy alakították ki, hogy a lehető legtöbb hordozható készüléken tökéletes eélményt nyújtson, legyen az telefon, pda, nettop vagy netbook.

Moblin v2.0 Netbook Beta

Jól látható, hogy a Moblin felülete már véglegesen szakít a szokványos desktop külalakkal, de még a netbook remix felületet is teljesen újragondolja, és inkább a néhány böngészőben (Opera, Chrome) már sikerrel alkalmazott gyorstárcsázós indító oldal elrendezését adaptálja:

A netbook tehát végre úgy tűnik, nevéhez hűen elérkezik abba a stádiumba, ami megvalósítja a felhő-korszak felhasználói felületét. Kérdés persze, hogy merre fordul a trend, ha fordul egyáltalán, és képes lesz-e vagy akar-e egyáltalán mondjuk a Microsoft vagy az Apple lépni, vagy továbbra is ugyanazt az operációs rendszert ajánlják netbookra, amely valójában nem erre a célre született? Ášgy tűnik, a felhasználói szokások változását követi a netbookra szabott operációs rendszerek gombamód szaporodó sokasága, és figyelembe véve a gépek terjedését, talán elgondoolkodtató, hogy a klasszikus desktop környezet meddig tartható hagyományosabb gépeken és konfigurációkon.

7 hozzászólás a(z) “Netbook a net felé” című bejegyzéshez

 1. Úgy gondolom, hogy ezek a kis netbookok azért sikeresek ennyire, mert a mobil telefonok és egyéb kütyük, egy normál számítógép és egy szokásos számítógépen lévő és ahhoz nagyon hasonló oprendszerekhez képest, például windows xp vagy vista, linux lehetőségeitől messze elmaradnak.

  Én is nagyon remélem, hogy az ezeken lévő verseny, jó hatással lesz majd a normál, nagy számítógépeken futó oprendszerekre is. És végre leszoknak arról, hogy minden féle, ritkán használt folyamatot is, alapból bekapcsolt állapotba tesznek a telepítés után.


 2. Úgy gondolom, hogy ezek a kis netbookok azért sikeresek ennyire, mert a mobil telefonok és egyéb kütyük, egy normál számítógép és egy szokásos számítógépen lévő és ahhoz nagyon hasonló oprendszerekhez képest, például windows xp vagy vista, linux lehetőségeitől messze elmaradnak.

  Nem értem pontosan: az operációs rendszerekre gondolsz? Mert ha igen, akkor nem értek egyet 🙂 Ugyanis pl. a netbook remix verziók ugyanazt a rendszert használják, mint a “nagyok”, csak más felhasználói környezetet varázsolnak – és ráadásul optimalizáltak a kernelek (mondjuk egy Ubuntu vs. EasyPeasy vagy Crunchbang esetében). Fél éve használok netbookot, nem látom, hol maradna le egy átlag notebook-tól… (oké, a képernyő kisebb.)

 3. Azt írtam, hogy ezek a kis laptopok jobbak mint a mobiltelefonok, meg mint a pda szerűségek. Mert a rajtuk lévő oprendszer, meg a hardver kiépítésük, majdnem ugyanaz mint egy normál számítógépen.

 4. Sőt, ha az nVidia nem cseszi el, akkor grafikus téren is nemsokára be fogják hozni a “normál” gépeket.

 5. A megdöbbentő az, hogy ennyi időbe telt, mire rájöttek a gyártók, hogy a szubnotesz méretre az alacsony árkategóriában is lenne igény, nem csak félmillió forint felett. Persze mondhatnánk, hogy az intel atom platformja kellett a forradalomhoz, de igazság szerint a megfelelő technológia jó ideje adott lett volna (pl intel centrino).

  @Creepy Crawly: nem hinném, hogy bármilyen szinten cél kell, hogy legyen a nagy gépek grafikus teljesítményének megközelítése (persze az nVidia erről érthető okokból másként vélekedik). Pont a cloud computing miatt elég, ha a host operációs rendszer futtatására van hangolva a hardver. Meg hát ugye ha már netbook, akkor akkumulátor-idő mindenek felett. 🙂

 6. Sajnos az a gond, hogy nálunk már egy kezdő szintű laptop árát éri el a nyugati 60-80ezres netbook-ok:(
  Tény nagy fejlődés alatt van, de 10coll alatt csak szemerőltetés nézni a pirinykó kiejelzőt.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.