Nem indexelünk februártól

Aggodalomra semmi ok: nem arról van szó, hogy egy hónap múlva már nem kell majd irányváltásunkat ritmikusan pulzáló fényjelzéssel közlekedésben társakká avanzsalt emberek tudomására hozni, csupán arról, hogy – mint arról a hír6.hu beszámol – 2008. februárjától, vagyis a hamarosan induló szemesztertől kezdve a Szegedi Tudományegyetemen megszűnik a gyászos küllemű index, vagyis a papír alapú leckekönyv használata. Február 1-től már csak az ETR felületére kerülnek az érdemjegyek – illetve azért nem teljesen, merthogy (vélhetőleg az esetleges csalások, hackelések kiküszöbölése miatt) a hallgató kérésére egy nyomtatott ún. kurzusteljesítési lapra az oktató köteles felvezetni és szignózni a jegyeket.

összességében nagyszerű hír ez, hiszen teljesen felesleges duplakönyvelés folyt eddig

Még nem láttam a direktívát, hogy ezt automatikusan meg kell tenni, mindenegyes hallgató esetében, vagy csak kérésre – mindenesetre ha előbbi eset forog fenn, az egyelőre inkább bonyolításnak tűnik, mintsem könnyítésnek. Utóbbi esetben nyilvánvalóan csak a biztonság kedvéért fordul elő egy-egy ilyen eset, az pedig kimondottan kívánatos, már csak a rendszer működésének érdekében is. Összességében nagyszerű hír ez, hiszen teljesen felesleges duplakönyvelés folyt eddig, ami mindenkinek (oktatónak, hallgatónak egyaránt, de szerintem a Tanulmányi Osztálynak is) csak nyűg volt: ha már van egy rendszer, ami – így vagy úgy – működik, akkor használjuk, minden hátrányával együtt. Talán így még hangsúlyosabbá válik az ETR fejlesztése, optimalizálása, bár itt rövid távon nem látok nagy előrelépési esélyt.

A hír6.hu oldalán a cikk szerzője, Balogh Csaba nagyon helyesen felveti, hogy jó lesz odafigyelni azokra az esetekre, amikor is az ETR-ből egyik napról a másikra egyszerűen eltűnnek kurzusok (nem tudom, hogy adekvát-e a jelen idő, a múlt biztosan, több esetben is igazolnom kellett hallgatói teljesítést) – ilyen esetekben vajon mi lesz az eljárás? Az odáig ugyanis rendben van, hogy az oktató igazolja az adott kurzus teljesítését – feltéve, hogy van róla emléke, mondjuk egy 150 fős előadás esetében, ahol ráadásul írásbeli vizsgával zárult a kurzus, vagyis vajmi kevés esély van arra, hogy az oktató bárkire is név szerint emlékezne… Halmozottan problematikus a helyzet vendégoktatók esetén ugyebár. És mi van, ha a kurzus törlődése az oktató felületen is bekövetkezik? Akkor vajon mi alapján igazolja az oktató, hogy nevezett hallgató valóban teljesítette a kurzust – pláne honnan találja ki, hogy milyen eredménnyel tette azt? Ebből a szempontból kicsit elhamarkodottnak tűnik az átállás, hiszen az ETR-rel minden félévben gondok vannak, ez tagadhatatlan. Nem kellett volna először áttekinteni a problémákat kellő alapossággal?

talán még az ETR is összekapja magát önnön felelősségének súlya alatt

Persze a lehetőség adott, nyilván élni is fognak vele többen: továbbra is kérni lehet az aláírásokat az indexbe, és azt a TO köteles félévente hitelesíteni, lezárni. Ez egyelőre a biztonságot jelentő kiút a hallgatók számára: csak kérdés, hogy ha továbbra is erre hagyatkozunk, akkor mi volt itt a nagy előrelépés? Mindenesetre várjuk ki a végét, reménykedjünk, hogy inkább pozitív lesz a visszajelzés, és talán még az ETR is összekapja magát önnön felelősségének súlya alatt…

3 hozzászólás a(z) “Nem indexelünk februártól” című bejegyzéshez

 1. Na, én ezt olvastam az ETR felületén, rögtön be is ugrott két gondolat.
  A) Hol van még az etéer attól, hogy megbízhatóan hagyatkozzunk reája? (Csaba kolléga erre ügyesen rámutatott.)
  B) Persze csak formalitás, és a lényegen vajmi keveset változtat, de minden egyes “reformot” tanév közepén kell bevezetni?! Mert most ugye tapossuk a 2007/2008-as tanévet, az egyetem eddig is az ilyen időintervallum-beosztást hirdette, akkor miért nem lehetne az ilyen változtatásokat tanév kezdetén eszközölni?
  Mindegy, lényeg a lényeg, én nem bízom az ETR-be, plusz, most hogy nézne már ki az indexem, ha pont az utolsó félév órái, szignói nem lennének bevezetve?! (Szépen is néznénk ki, ha majdani utódkáim őseik kőkorszaki indexét böngészve azzal szívatnának, hogy “jéé, a mutter be sem fejezte az egyetemet!!!” 🙂 )

 2. Igen, etr-ileg osztom a nézeted, a jövővel kapcsolatban már a kérdés az, hogy egyáltalán értelmezhető lesz-e a félév/tanév reláció, vagy egyáltalán az értékelés menete, stb. 🙂

  Egyébként kiskubiztam a hírre vonatkozó részt, klikk-és-katt-ide.

 3. Csak annyi, hogy nálunk legalábbis (ELTE) a jegy kiadása és számítógépes adminisztrálása sokszor időben és térben elválik egymástól. Több tanszéken a jegyet nem is a tanár viszi fel, hanem egy tanszéki adminisztrátor. Elég sűrűn fordul elő (és ez az index és az ETR adatainak összevetésekor szokott kiderülni), hogy az adminisztrátor hibázik az etr-be vitelkor, elég, ha csak egy helett két sort ugrik a szeme a papíron. Persze ha a hallgató kárára hibázik, akkor a hallagtó úgy is szól, de fordított esetben szerintem sose derül ki, hogy valaki nem a szerencse segítségével kapott-e egy-két plusz értéket a jegyéhez.
  Tehát szerintem amíg nincs megoldva a hibamentes adminisztráció, addig szükséges a kettős könyvelés.

  (A másik lehetőség, hogy a tanszék mindig küldi a vizsgalapot egyeztetéshez, mert az azért megmarad mint papír alapú dokumentáció, csak éppen az tantárgy és dátum alapján van rendezve és elég macerás ezért dolgozni vele.)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.