Ne bőszitsd fel a Kis Tesót!

Rég elfelejtettem már (vagy legalábbis majdnem), milyen is a jó ifjúsági regény, amikor a szöveggel szövetségbe lépve dacolok a világgal, a teen angst végre táplálékra lel, ráadásul még élvezetes is az olvasás. Cory Doctorow nem ismeretlen név a nagyvilágban, ám kicsiny hazánkban maximum a kockák kapják fel a fejüket a név hallatán, pedig a Little Brother nem az első regénye. Minden tininek és persze a szüleiknek is kötelezővé tenném a szöveget, mert egyrészt klasszikusan építkező, jól emészthető sztorivonallal rendelkezik, hogy-ne-mondjam, igazi fejlődéstörténet, ugyanakkor annyira mai, annyira élő, kortárs referencialitással bír, hogy valószínűleg nincs az a fiatal, aki ne kattanna rá már az első oldallal szemezve. Merthogy ügyesen keveredik a klasszikus szerelmi szál a forradalmi, hazafias érzülettel, a digitális kultúra masszív jelenléte a mostanság virágkorát élő terror-elhárítós thriller elemeivel – és nem utolsó sorban ügyes hacker-reklám, ami azért jó, mert a számítógépen nevelkedő generációt arra igyekszik rávenni, hogy nagyon is tudatosan, okosan, értőn használják kütyüiket, ismerjék ki a technológiák csinját-bínját, majd kreatívan, önmaguk építését előirányozva alkalmazzák azokat. Van ám pedagógia itt, nem is kevés.

Talán ez a túlzottan is erőteljes, néhol kifejezetten didaktikus oktatni akarás az, ami néhol belassítja, és mellékvágányra tereli Doctorow szövegét, még akkor is, ha látszólag szervesen illeszkedik a cselekményhez a kitérő (néhol egyébként egyáltalán nem úgy tűnik). Szerencsére azonban igen kevés elterelő hadművelettel operál a könyv, így hősünk, aki előbb w1n5t0n (=Winston, ami ugye Winston Smith-re utal), majd M1k3y (=Mikey) néven jelenik meg a hálón, igazán kibontakozhat, és kretaív energiáit a jó cél elérésére fordítva hihetetlen kalandokba bocsátkozhat. A megfigyelő hálózatok technikai-ideológiai problematikája járja át a történetet, ami már korántsem olyan futurisztikus, mint azt esetleg egy-egy konkrét, a könyvben említett alkalmazás sejtetné, hiszen többnyire olyan rendszerek összekötéséről és kiaknázásáról van szó, amit akár egy boltban sétlgatva is könnyedén feltérképezhetünk.

Furcsa egyébként, hogy ha az egyik olyan ideológiai fundamentumot veszem szemügyre, ami a Little Brother mozgatórugója, és egy kis Amerika-ismerettel hamarabb oda lehet gondolni a cselekményhez, mint az konkrétan citálva van, vagyis az az ominózus passzus a Függetlenségi Nyilatkozatból, amely a kormány és az őt megválasztó nép kapcsolatáról szól, akkor a regény a nemrég bemutatott Eagle Eye ellentéziseként is felfogható: a filmben ugyanis ugyanezen passzusra hivatkozva veszi kézbe a “kortárs Hal” (aki GPS-női hangon beszél…) az Egyesült Államok sorsát, ami szerinte csakis úgy rendeződhet – és éppen a terrorelhárítás jól látható tehetetlensége ürügyén -, hogy az elnök és a kormány egy pillanat alatt eltűnik. Míg D. J. Caruso filmje arról szól, hogy lehet egy ilyen mindent ellenőrzése alatt tartó ubikvitás ellenében érvényesülni, és megmenteni a kormányzatot, együttműködve a terrorelhárítással, addig Doctorow az érem másik oldalát villantja meg: vagyis arról beszél, hogy a terrort éppen a terrorelhárítás hibás működése okozza. Nem kell persze pálcát törni: mindkettőben találhatók olyan argumentumok, amelyekkel könnyedén azonosul az ember, és már megint az a fránya arany középút tűnik rendbenlévőnek…

Mindenkinek ajánlható tehát a regény, ami nem akar többnek látszani, mint ami, jól olvasható és pörgő cselekménnyel megáldott szöveg, továbbgondolásra érdemes felvetésekkel és ötletekkel fűszerezve.

  • Cory Doctorow olvas a regényből:
  • Itt egy példa arra, hogyan használjuk a regényben is alkalmazott “hagyma-router-t”, a TOR-t mindennapos böngészés során, hogy jól elrejtsük azonosságunkat:

11 hozzászólás a(z) “Ne bőszitsd fel a Kis Tesót!” című bejegyzéshez

  1. ÉN IS AKAROK! MEHETEK? ÉS VIHETEK KAMERÁT? ÉS FELTEHETEM YOUTUBE-RA? 😀

  2. sztem Te maradj a mortalkombatnél, kedves Sharkfur király. 😛

  3. talk to the haaand…szavazzuk mán meg a csótányevős órát! mekkora flash lenne már..képzeld csak el, nem is egy vagon kókuszgolyót hoznánk órára:)

  4. ja, amúgy a cockroach óra nekem is nagyon tetszett:) elég eredeti a cucc:)

  5. ugyi-ugyi? Sárkánybá, 3 szavazattal ezennel indítványozzuk csótányos órát:)

  6. A BTK romos épületien belül rengeteget találni…mászkálnak fel meg alá a lépcsőkön…valamint azon vannak, hogy megkeserítsék az életünket… beültetnek vizsgáztatni, mindenféle HASZONTALAN tárgyból…aki angolos, tudja, hogy mit értek a haszontalan alatt…de egy kis hint: van ilyen applied, historical…stb. Jah…szóval éppen elég csótány van körülöttünk, van utánpótlás, bőven.:D

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.