(Ne) bízd a hackerre…!

Mivel semmi érdekes nem ígérkezett a csütörtök esti televíziós programban, így szemügyre vettem a régóta porosodó dvd-állományt, mit is lehetne lazításképpen megnézni. A Peter Howitt rendezésében készült Bízd a hackerre témáját tekintve most éppen érdekelt is, hiszen a nyílt forráskód ünneplését ígéri thrillerbe oltva, mégpedig Tim Robbins az egyik főszerepben, ami általában garanciája a minőségi filmeknek. Általában. Most azonban valami nagyon nem stimmelt – pontosabban nagyon sok minden nem stimmelt, és a kitűnő témaválasztást az összes lehetséges módon sikerült agyonverni.

Kezdjük a legkönnyebb célponttal: a film címével. Nyilvánvaló, hogy a film magyarországi forgalmazója, esetünkben talán még a fordító sem nagyon volt tisztában a hacker szó jelentésével, ezért történhetett meg az a sajnálatos eset, hogy a hacker szó nézőcsalogatóként virít a címben. Mint az az első perctől fogva nyilvánvaló, a nyílt forráskód kontra tröszt ellentétről van szó, ami azt jelenti, hogy nem lesz hackelés, hiszen az egész sztori arról szól, hogy a N.U.R.V. (kiejtve “nerve”, vagyis “ideg”) nevű cég nem publikus forráskóddal fejleszt egy mindent átfogó transzkódoló rendszert Synapsis néven (megvan a kapocs az ideg és “pályája” között?), amelybe sima “copy-paste” módszerrel emelik be a nyílt forráskóddal dolgozó programozók zseniálisabbnál zseniálisabb megoldásait. Az eredeti cím, Antitrust, természetesen köszönő viszonyban sincs a magyarított sületlenséggel, és rendesen kétértelmű: egyrészt az anti-tröszt nagyon amerikai ízű szlogenjét mutatja fel, másrészt finom áthallással utal a bizalomellenességre, amire a film végig épít.

Csakhogy olyan nyilvánvalóan teszi azt, hogy a gyakorlatlan néző is pillanatok alatt összerakja a kirakójáték darabkáit: senki sem az, aminek látszik (a csavar az lett volna, ha nagyon is az, aminek látszik, de itt klasszikus szinopszis dereng), mindenki hazudik (ugye-ugye, Dr. House megint beletrafált), a jó kislány besúgó, a barátnő csak eljátsza, hogy barátnő, az atya atyaúristent játszik, és bele is bukik, satöbbi. Borzasztóan kliséízű itt minden, még a díszlet is – még az is nevetséges, ahogyan eljátszák, nem, nem, itt nem Bill Gates vagy hasonszőrű társairól van szó, ááá, nem, dehogy, nem – egy poén (bár a gyengébbik fajtából) ezt hivatott jelezni (nehogy pereljen már Bill…), Tim Robbins fizimiskája sem hajaz Billére, dehogyis.

Tulajdonképpen a klisékkel nem is lenne baj: szeretjük a jól bejáratott kliséket és sztereotípiákat, ha rendesen meg vannak csinálva, ki vannak aknázva, és csak egy ici-pici csavart is tartalmaznak – felüdítő tud lenni. Csakhogy a gyenge színészvezetés minden olyan alkalmat tönkretesz, ahol egy kicsit is fellendülhetne a film színvonala. Tim Robbins karaktere elnagyolt, idióta, nem is nagyon tud mit kezdeni vele a jobb sorsa érdemes művész. Ryan Philippe ugyanazt csinálja, mint mindig (rezzenéstelen arccal néz, és okosakat mond, mert jó fiú ő), a hölgyek is hozzák a formájukat (Claire Forlani és Rachel Leigh Cook a tinifilmek szellemében, bagzómacska tekintettel, de cselekvésre teljesen képtelenül játszák a díszletbabák hálátlan szerepét), és lehetne folytatni a sort.

A történetnek nincs tétje, nincs benne igazi rizikó, ami egy thrillert igazán borzongatóvá varázsolna (ami ugyebár az elnevezés alapján kvintesszenciája lenne), nincs felfokozott izgalom, semmi: valahogy semmi nem klappol, még csak nem is válik esetlensége révén szerethetővé a film, amolyan Ed Wood jelleggel. Á“riási melléfogás – részemről is, hogy megnéztem, de így tanul az ember, és legalább tudom, miért nem jó a film… Viszont szigorúan eltanácsolok mindenkit a Bízd a hackerre című film megtekintésétől, fő- és észvesztés terhe mellett. Ha valaki nem tartja be, hát megérdemli… A piszkos munkát azonban nem bízom a hackerre… főleg, ha nem is az.

Egy hozzászólás a(z) “(Ne) bízd a hackerre…!” című bejegyzéshez

  1. érdekes hogy ilyen hackeres számítógépes internetes témában valahogy nem tudnak hiteles filmet csinálni. a nézőcsalogatás vagy én nem tudom mi miatt mindig nevetséges túlzásokba esnek..
    vagy van jó film a témában csak még én nem találkoztam vele?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.