Monstrum: jövő oroszai egyesüljetek!

Donald James: Monstrum Rég el szerettem volna már olvasni Donald James Monstrum című regényét, de csak mostanra került a kezembe. Kitűnő ajánlásokkal találkozhat az ember, ha Vadim felügyelő 2015-ös Oroszországi sztorijáról informálódik: a Times egyenesen az “év krimijének” kiáltotta ki a regényt megjelenésekor. Hát, elég gyatra termés lehetett az a bizonyos 1996-os év…

Való igaz, van az egyes szám első személyben narrált szövegben valami lendület, valami nemes egyszerűség, ami nem engedi el az olvasót, ám a cselekményesebb részek kitűnő leírásain túl meglehetősen klisé történetet kapunk – és nem csupán a történetvezetést illetően. A jövő Oroszországa egyfajta új-sztálini érában leledzik: épp egy véres polgárháborúban vagyunk, ami állítólag nagyon orosz sajátosság… nem tudm ugyan, mitől is… Rövidesen kiderül, hogy ez a jó orosz nép biz’ már csak ilyen: rezignáltan veszi tudomásul a különböző hatalomváltásokat, kesereg a múlton, vagy épp álmodozik, ábrándokat kerget – és természetesen vedeli a vodkát. Képnek kapjuk Murmanszkot a jéggel és faggyal, valamint Moszkvát a Vörös térrel, hagymakupolákkal és lepukkantabb kerületeivel, amelyek kiismerhetetlenek a nyugati szem számára.

Igazából tipikusan paternalista nyugati szemszögű elbeszélésről van szó, egy viszonylag következetesen, de minden lelemény nélkül összerakott sztereotípia gyűjteményről, ami ráadásul – az Agave Kiadótól abszolút szokatlanul – hemzseg az elírásoktól, magyartalan megfogalmazásoktól. Kár érte.

2 hozzászólás a(z) “Monstrum: jövő oroszai egyesüljetek!” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.