Molyoljatok!

Moly.hu Sokszor felmerül a téma, hogy vajh az internet és egyáltalán a digitalizáció milyen hatással lesz a könyvekre, a nyomtatásra, és persze az olvasásra. Általában persze mindenki saját preferenciái szerint foglal állást a kérdésben, de ilyenkor mindig eszembe jutnak azok a megjegyzések, amiket a CEU hallgatójaként volt alkalmam bezsebelni külhoni hallgatótársaimtól, miszerint megdöbbenésüket fejezték ki, hogy itt az emberek a metrón könyveket olvasnak. Nekem nem tűnt fel, valószínűleg azért, mert azzal voltam elfoglalva, hogy lapozzak, és tovább olvashassak, és sokszor rohannom kellett, nehogy a szerelvényen maradjak. Amikor anno belevágtam a blogba, egyre több online közösség került a látókörömbe, ahol olvasni szerető emberkék osztották meg élményeiket, és persze saját könyvespolcot lehetett létrehozni olvasmányainkból – kritizálni, értékelni, másoknak javasolni, igazi kulturális közeg. Nem olyan régen kaptam egy meghívót tsabeekától egy magyar oldal indulásáról, ami egyszerűségével, napi szintű fejlődésével igencsak elnyerte a tetszésemet, és rögtön regisztráltam is, sőt, még az aktuális olvasmányaimról tájékoztató kis widget-et is kitettem az oldalsávba. Természetesen, lévén könyvmolyok a célközönség, a Moly.hu oldaláról van szó.

Ott vált világossá, hogy tényleg könyvmolyoknak szól az oldal, hogy végre valóban a könyvek vannak fókuszban: míg az általam próbált sok más külföldi szolgáltató mindenféle extra útvonalakat eszel ki, hogy elvégezhessek egy feladatot (könyv keresése, megjelölése, értékelése, ajánlása, stb.), addig a Moly.hu olyan intuitív és piszok egyszerű felülettel ajándékoz meg, hogy tényleg pillanatok alatt elvégezhetem a frissítéseket, és mehetek vissza olvasni. Ráadásul az általam más szolgáltatások esetében tapasztaltaknál szimpatikusabb és egyszerűbb az olvasás előrehaladásának illetve a könyv értékelésének folyamata is, és mivel tényleg naponta történik valami fejlesztés, valami apróbb változás, és közvetlen a fejlesztő (Nagy Bence) és a közösség közötti kapcsolat, igazi élmény visszalátogatni a Moly.hu-ra nap mint nap. Ami még számomra nagyon szimpatikus: végre nem az a lényeg, hogy a könyvek minél részletesebb kiadási adataival bíbelődjön az ember – elég a cím és/vagy a szerző, máris közzé tehetjük szavak iránti éhségünk csillapítására szánt aktuális csemegénk legfőbb jellemzőit. Ja, és nem veszi el az időt az olvasástól sem!

6 hozzászólás a(z) “Molyoljatok!” című bejegyzéshez

  1. és ami nagyon jó a widgetben: irritáló, ha üresen látja az ember a sajátját, így olvasásra késztet. neki is kezdek már valaminek, már vagy 3-4 napja üres az enyém 😐

  2. Kösz a dicsérő szavakat, változások tényleg majdhogynem naponta lesznek, mert még elég sok tennivaló van az oldallal, hogy maradéktalanul elégedett legyek vele.

    Amúgy érdekes ez a metrós dolog, és Párizsban azon csodálkoztam, hogy az emberek a parkokba jártak le olvasni…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.