Mindenki online!

The New York TimesNem is olyan rég még elképzelhetetlen volt, hogy az online publikáció ténylegesen átveheti a nyomtatásban megjelenő írásformák helyét: tudományos körökben sokan még mindig a papírra vetett betű hitelében hisznek, és nem hajlandóak meglátni sem a szövegekhez való egyre szélesebb körű hozzáférés előnyeit (ti. a kutatók többsége ma már először rákeres az adott témára a neten, és csak aztán fordul a könyvtárak felé), sem az online publikációs forma lehetőségeit. Az AMERICANA c. folyóiratot már direkt online formában indítottuk, és nem bántuk meg, sőt! Most a HVG-ben olvasom a The New York Times tulajdonosával készült interjút, és örömmel látom, hogyan vélekedik egy igen jó pozíciójú nyomtatott sajtótermék első számú vezére: azt saccolja ugyanis, hogy el tudja képzelni, hogy a nagy múltú lap öt év múlva már csak online jelenjen meg.

Arthur Sulzberger elmondása szerint már integrálták az online és a nyomtatott verzió szerkesztőségeit, és mára áthidaltak minden problémát, még az idősebb, tapasztalt szerkesztők is belátták a koncepcióváltás előnyét és életképességét. Külön gárda foglalkozik ráadásul azzal, hogy a legújabb, leghasznosabb technikai lehetőségeket folyamatosan beépítsék az online kiadásba, ami egyébként első ránézésre is az egyik legprofibb online sajtómegjelenés már így is (az archívumrendszeréről és a navigációs struktúrájáról nem is beszélve).

Mindez persze mit sem érne egy teljes szemléletváltás nélkül – azonban Sulzberger tisztában van azzal, hogy az online médiapiacon egy kicsit másképpen kell küzdeni az olvasottságért (és a hirdetőkért): így nem tartja ördögtől valónak a blogok figyelemmel kísérését és használatát sem, amire kicsiny hazánkban még kevesen vetemedtek (bár éppen a hvg az egyik kivétel). És hogy valóban eltűnnek majd a nyomtatott sajtótermékek? Sok éve azt gondolták, a könyveknek befellegzett, amikor az e-könyvek megjelentek. Mára bebizonyosodott, hogy nem lett így. Bár az újságok és hetilapok más lapra tartoznak (hiszen az olvasói szokások nem feltétlenül egyeznek meg a könyvekével), szerintem nem lesz ez ilyen fekete-fehér kérdés. Csak a betű a lapon marad az.