Mindenki megkapja a magáét

Éppen határidőre sikerült elküldenem a szakdolgozati értékeléseket, sőt, még a szemináriumi esszéket is sikeresen végigbogarásztam. Most jó érzéssel tölt el, hogy készen vagyok, csak még azon tépelődtem egy sort, hogy túl szigorú vagy – éppen ellenkezőleg – túl engedékeny voltam e… Most már mindegy. Egyébként is az én bajom (?), hogy az első betűtől az utolsóig végigolvasom a dolgozatokat – bosszankodom egy sort, vagy örvendezek, vagy szidom az időjárást. De a kávé mindig mindent megold.

A csodaszép Kőbánya-Kispesten kényszerültem sürgős koffeinbevitelre, mert szokás szerint rohanásba torkollt a kényelmesnek tervezett utazási előkészület. (Csak tudnám, mit hagytam otthon, mert valamit biztosan.) Közvetlenül dél után egészen furcsa a kép: a szocreálnál is szocreálabb fémgerenda-tákolmány lecsupaszított, csontvázszerű szerkezetében sorjáznak a büfék és borozók, az üvegpultban dekorációnak szánt, minimum három napos rántott sajt egy csorba, barna tálon, nyilván étvágyat gerjeszteni lenne feladata… mondanom sem kell, vajmi kevés sikerrel. A kávé viszont paradox módon mindig a legelvetemültebb helyeken a legjobb. Most is. A fagyislány éppen szemüveget csináltat, mondja a péksüteményes kolléganőnek, aki éppen nejlonba csomagolt (ki tudja, hány napos?!) vaníliástáskákat applikál üvegvitrinjébe (szintén étvágygerjesztési szándékkal), de azt rögtön észreveszi két gombóc csokifagyi között, hogy néhány méterrel arréb bénán keresgélem a szemetest, hogy a zaccos aljú műanyagcsészétől megváljak.

“Azé, mer’ csak éggy vágányon tereljük a terhet, ha nem tűnt vóna föl mán” – hallatszik a mozdony felől. A peron padjaira leülni egyébként most veszélyes, mivel a közeli oszlopokat éppen átfestik (”- Hol voltál? – Ááá, forrt a hígító, vazz. – Ittál, mi? Én dógozok itt égyedül az egész MÁV-ba’?! – kérdi felhördülve a hengert görgető mester).

Aztán vonat (Stephen Fry hihetetlenül feldobott – majd szólok egyszer róla is!), fúrás (betont, naná!), grillcsirke, holnap hajnaltól pedig hallgatói jegybeírási dömping, plusz vizsgáztatás. Mindenki megkapja a magáét…