Mind map, avagy gondolati térkép és a feladatok

Mind map Mostanában olyannyira összesűrűsödtek a feladatok, elintéznivalók, irományok, előadások, stb., hogy az eddig tökéletesen működő munkamódszerem nem bírta a tempót. Ilyenkor lehet keseregni, dühöngeni, vagy bármilyen feszültséglevezetésnek gondolt tevékenységgel előrukkolni, ami habitusunknak megfelel, de természetesen ettől még semmi nem lesz jobb. Én egy olyan megoldást kerestem, amivel egycsapásra megoldhatom a szervezési és mondjuk előadásra felkészülési illetve szakcikk előkészítési feladataimat – ráadásul mindezt lehetőleg jól áttekinthető, gyors, konvertálható, és nem utolsó sorban viszonylag látványos formában (merthogy erőteljesen vizuális alkat volnék, és ez nekem segít). Rég kacérkodtam a gondolattal, hogy kipróbálom az amúgy is divatos mind map szoftverek egyikét, amely ötletet eddig mindig azzal hessegettem el, hogy tudok én lazán vázlatot készíteni mindenféle segédeszköz nélkül is, most azonban meg is tettem. És hirtelen látom az alagút végét 🙂 Kipróbáltam néhány alkalmazást, többnyire ingyenesen letölthető változatokat illetve próbaidős verziókat, és arra kellett rádöbbennem, hogy igenis van olyan megoldás, amit mintha személyre szabva nekem készült volna.

Egyébként írtam már egy aranyos kis online alkalmazásról, ami az argumentum térkép névre hallgat – na valami ilyesmi a gondolati térkép is, csak nyilván jóval flexibilisebb és több rétegű felhasználási skálával. Ez persze rögvest azt is jelenti, hogy bármiféle szöveg megírásának egyik sarokpontját, a logikai kapcsolódásokat (pl. szakdologzat esetén ugye nem mindegy, hogy épül fel az egész érvelési rendszer) hihetetlenül gyorsan fel lehet vázolni, át lehet rendezni, be lehet illeszteni referenciát, linket, képet, szövegrészt, bármit, ami már kapcsolható az adott részhez, vagyis igazából egy munkamenedzser szoftverrel el lehet készíteni egy adott projekt vázát (amit bizonyos programok esetén rögtön olyan formátumban lehet exportálni, ami kész szöveget produkál).

Az egész egyébként onnan indult, hogy a Prezi.com nyilvánossá vált, és bárki készíthet prezentációt a segítségével, és a Webisztánon a kommentek között rögtön jelezték többen is, hogy az elképzelés, ami alapján a Prezi működik, némileg hasonlít a mind map szoftverekhez, illetve azt a feladatot, amire a Prezi leginkább alkalmas lehet, mind map szoftverekkel is meg lehet oldani, ráadásul egyszerűbben. Az ilyesféle szoftverek listájáról válogattam tehát, és keresgéltem addig, amíg végül meg nem találtam a számomra legmegfelelőbbet, a MindManager elnevezésűt, ami nem mellesleg ugyanazt a ribbon elrendezést használja, amit az Office 2007-ben már megszoktam, ráadásul hihetetlen vizuális és rugalmas, az exportálási lehetőségekről nem is beszélve.

MindManager 8

Egy-két napos használatot követően olyan gyorsan készítem a vázlatokat, hogy már nem kell papír és ceruza – ugyanis itt egy egyszerű mozdulattal átrendezhetem az egészet, összekapcsolhatok részeket, vagy éppen kibonthatok, elrejthetek, szerkeszthetek bármit, anélkül, hogy a végén áttekinthetetlenné váljon az egész. Olyannyira látványossá lehet egyébként tenni a felületet és a térképeket, hogy egyből prezentációt is lehet vele készíteni, elég a beépített prezentáló lehetőségre kattintani, és máris egy animációval vezérelt barangolást lehet bemutatni gondolati térképünkön (na, ebben tényleg hasonlít a Prezi-re a program, még ha itt nincs is olyan pörgés-forgás, vertigo…). Ha akarom pdf-be exportálom, ha akarom interaktív flash animációt készítek belőle, vagy akár rögtön a szövegszerkesztőbe exportálom az egészet. A time management végre értelmet nyert 🙂

4 hozzászólás a(z) “Mind map, avagy gondolati térkép és a feladatok” című bejegyzéshez

  1. Mac-et nem figyeltem, tény, de pl. az ingyenes alkalmazások elég olcsónak tűnnek 😉 A MindManager valóban nem az (persze ugye biztosan vannak kerülőutak…), pláne ha az online közösségi teret is használni akarja valaki.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.