Mikroformátum és szemantikus web

A szemantikus webről már szóltam néhányszor, legfőképpen valami utópiaként jellemezve, valamiféle webes jövőként aposztrofálva – pedig tulajdonképpen már egy ideje jelen van, és működik is. Olyannyira, hogy mostantól a DragonWeb.hu is alkalmaz egy-két mikroformátum szabványt. Nevezetesen: az események, amelyeken a hangom hallatom, már a hCalendar formátumban jelennek meg, és a legutóbbi recenziószerűségemtől kezdődően a hReview is jelen van. De hogy mi ez az egész, mi az értelme, és azon túl, hogy a geek figurák örömködnek, vajon mi is a gyakorlati haszna az átlag felhasználó részére, mindjárt kiderül (vagy legalábbis igyekszem megvilágítani a lényeget).

Mik azok a mikroformátumok?

A mikroformátum (microformat) egy olyan adatformátum, amely a jelenlegi web standardokra építve ember és gép számára is értelmezhető formában mutat meg és tesz újrafelhasználhatóvá adatdarabokat, részleteket, vagy éppen csoportosítható adatokat. A lényeg az, hogy egységes formában történik az egyes adatfajták bevitele, aminek következtében az így felvitt adatok könnyen áttekinthetővé, megoszthatóvá, más alkalmazások számára közvetlenül felhasználhatóvá válnak.

Könnyebb persze bemutatni, mint elmagyarázni. A hCalendar mikroformátuma például arra szolgál, hogy egy esemény vagy időpont különböző koordinátáit (kezdés, befejezés, helyszín, webhely, stb.) egy csoportba rendezze, és így lehetővé tegye, hogy például egy naptár alkalmazás azonnal felismerje és rendszerezve lementse az összes idevágó adatot. Mellesleg a szemantikus web Berners-Lee féle felfogása ennél is tovább megy, hiszen azt mondja, a kereső algoritmusait kikerülve ezeken az adatokon keresztül lehetséges kapcsolódási pontokat létesíteni és kihasználni: vagyis nem a konkrét, minden webfelhasználó által ismert linkelés és a keresőbéli eredmények kapcsolnak majd össze adatokat, hanem pl. a mikroformátum paraméterei (ezzel nem azt mondom, hogy a mikroformátum = szemantikus web!).

Egy borzasztó egyszerű példa:

  • Legyen mondjuk egy esemény, a HAAS 2008 konferencia, amit hCalendar formában prezentálunk. Ennek az eseménynek van egy címe, helyszíne, időpontja, és még webhelye is. Hagyományos módon így lehet megjeleníteni:
<div>
<ul>
<li><em>Esemény</em>: HAAS 2008 - American Studies in Hungary and Beyond</li>
<li><em>Időpont</em>: 2008. október 17-18.</li>
<li><em>Helyszín</em>: Egyetem utca, Szeged, Hungary</li>
<li><em>Web:</em> <a href="http://haas2008.extra.hu">http://haas2008.extra.hu</a></li>
</ul>
<div>
<p>The <a href="http://amerikanisztika.extra.hu">American Studies Department</a>
of the <a href="http://www.u-szeged.hu">University of Szeged</a>
is proud to host the 2008 conference of HAAS, and we are pleased to 
invite proposals for papers and workshops in all areas, corners and niches 
of American Studies. The event is offered to document and celebrate the 
diversity of American Studies as a field of intellectual and political 
adventure in a world going global, at the same time 
surveying the current state of the profession 
in Hungary and beyond.</p>
</div>
</div>
  • Ha azonban mikroformátumokat akarunk használni, akkor nem kell mást tennünk, mint értelmezni az adatokat, és ennek megfelelően strukturálni: az egyes adatokhoz hozzáadjuk a standard elnevezéseket, amiket aztán mindenféle alkalmazás fel fog ismerni:
<div class="vevent">
<ul>
<li><em>Esemény</em>: <span class="summary">HAAS 2008 - American Studies in Hungary and Beyond</span></li>
<li><em>Időpont</em>: <abbr class="dtstart" title="2008-10-17">2008. október 17</abbr>-<abbr class="dtend" title="2008-10-18">18.</abbr></li>
<li><em>Helyszín</em>: <span class="location">Egyetem utca, Szeged, Hungary</span></li>
<li><em>Web:</em> <a class="url" href="http://haas2008.extra.hu">http://haas2008.extra.hu</a></li>
</ul>
<div class="description">
<p>The <a href="http://amerikanisztika.extra.hu" rel="org">American 
Studies Department</a> of the <a href="http://www.u-szeged.hu" rel="org">University of Szeged</a> is proud to host the 2008 
conference of HAAS, and we are pleased to invite proposals for 
papers and workshops in all areas, corners and niches of 
American Studies. The event is offered to document and 
celebrate the diversity of American Studies as a field of 
intellectual and political adventure in a world going global, 
at the same time surveying the current state of the 
profession in Hungary and beyond.</p>
</div>
</div>

Az átírt kódban a kezdő div egy class=“vevent” kiterjesztést kapott: ez jelzi, hogy itt egy eseményre vonatkozó adathalmaz. Utána értelemszerűen a summary (az esemény), dtstart (kezdő dátum), dtend (esemény vége), location (helyszín), és a webnél az url (az esemény webhelye) jelölőkkel láttam el az eseményeket, valamint a leírást a description és a szervezetek linkjeit a rel=“org” (azaz: kapcsolat formája = szervezet) kiegészítésekkel gazdagítottam, minek következtében készen is van egy hordozható formátumú leírás.

Mire jó ez az egész?

De mi értelme van, ha senki nem tudja kihasználni ezt a kis pluszt, amit egy esemény fenti formátumú bevitele eredményez? Egyszerű: ha van olyan perverz ember e világon, akit érdekel, hogy mikor és hol adok elő, egyszerűen importálhatja az összes, adott eseményhez tartozó adatot az általa használt naptár szoftverbe (amennyiben az támogatja az egészet). Például a Google Calendar, a Yahoo Calendar, vagy simán a Firefox is használható erre, de exportálható az esemény összes adata minden olyan alkalmazás számára, amely felismeri az iCalendar formátumot (Outlook, stb.).

Egy példa az alkalmazásra: én speciel jelenleg az Operator elnevezésű Firefox kiterjesztést használom, ami azonnal felismeri, ha egy oldalon valamilyen mikroformátumban megjelenített adat leledzik.

Legördítve a menüpontot felajánlja, hogy elmenthetem vagy exportálhatom az adatokat – csak a bemutató kedvéért én most a Google Naptárba exportálom egy kattintással, ahol a következő kép fogad:

Majd ha érdekel, akkor a “Térkép” linkre kattintva máris láthatom, hova kell mennem, és akár útvonalat is kifundálhatok – ez még egy klikk.

Ennyire egyszerűvé válik megannyi alkalmazás összehangolása, és mindez anélkül, hogy a billentyűzethez nyúltam volna, csupán néhány kattintással! Vagyis nem kell ide-oda másolgatnom semmit, nem kell írogatnom, feljegyeznem, stb. csupán néhányat kattintanom.

Ugyanezt el lehet játszani a névjegyekkel is a hCard formátumnak köszönhetően: az összes rendelkezdésre bocsátott adatot (név, email, webhely, telefon, stb.) ugyanígy lehet a levelezőbe importálni, így ismét minden erőfeszítés nélkül, azonnal rendelkezésre állnak az adatok, mégpedig strukturáltan, tehát nem kell rendezgetni – ezt már a mikroformátum elvégezte. (A bemutatkozó oldalamon már működik.)

A címkék is…

Bizony, a címkék is összekapcsolnak a világhálón ugyanilyen címkéket használókkal: vagyis (a rel=“tag” jelző beillesztésének köszönhetően) lehetőség van arra, hogy megnézd, ki mit publikál ugyanezekben a témákban. Az eljárás a fenti példához hasonlatos, csupán itt nem az esemény menüpontot kell használni, hanem a címkéket. És éppen erről beszélt Tim Berners-Lee is, amikor felvázolta, hogyan fog működni a szemantikus web kiteljesedett formája.

Keresés

Bár nyilván még nincs teljesen tökéletesre csiszolva a DragonWeb mikroformátum rendszere, azért számomra már ez is jelentős lépés (könnyebb az egészet implementálni, ha valaki az elejéről kezdi a dizájnolgatást – így egy kicsit macerásabb beleültetni egy már meglévő sablonba, de azért túl lehet élni). Még valami újítás történt: ez pedig a keresésben rejlik. Ugyanis egy ideje már az Opensearch szabványát használva nem kell az oldalamra eljönni ahhoz, hogy a webhely tartalmában keress: elég felvenni a kereső modult, amit a böngésződ (legyen az Firefox vagy Internet Explorer) felismer, és máris mehet a keresgélés.

3 hozzászólás a(z) “Mikroformátum és szemantikus web” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.