Mi a jó a moziban?

Amióta csak elkezdtem filmekkel, filmelmélettel foglalkozni, gyakran nekem szegezik a kérdést: “Tulajdonképpen miért vesszük a fáradtságot, hogy egy film kedvéért elzarándokoljunk a moziba?” A házimozi korában méginkább aktuális a kérdés, amire többnyire a nagy vászon és a közösségi élmény a válasz. Legalábbis eddig ezek voltak. Most ugyanis Gilles Jacob, a cannes-i fesztivál igazgatója felkért 35 neves rendezőt, hogy készítsen rövidfilmet arról, hogy mi a jó a moziban (forrás: hvg.hu). A felkértek között található Roman Polanski, Alejandro Gonzalez Inarritu, a Coen fivérek, Lars von Trier és Vong Kar-vaj is.

A hír így folytatódik:

A produkciókat egy vetítés keretében mutatják majd be május 20-án a hatvanadik születésnapját ünneplő francia filmes mustrán.

A rendezők előzetesen semmit sem tudnak majd egymás munkáiról, még a kollégák forgatókönyveit sem ismerik. Lesz majd meglepetés! – ígérte Jacob a Le Monde keddi számában. S hogy tovább csigázza az érdeklődést hozzátette: David Cronenberg például a fürdőszobában forgatja a maga kis epizódját.

A jubileumi fesztivál május 16-án nyitja meg kapuit a Riviérán, a zsűri elnöke Stephen Frears (A királynő) lesz.

Valamiért nekem nagyon hasonlít ez a koncepció arra az évekkel ezelőtti pillanatra, amikor néhány kitüntetett rendező és kedvenc operatőrei megkapták egy rövid film erejéig az eredeti kinematográfot, hogy Párizsban forgassanak néhány tekercset. Csodálatos kisfilmek születtek, úgyhogy reménykedhetünk, hogy most is hasonló élményben lesz részünk – már persze ha hozzánk, halandókhoz is eljutnak majd a produkciók. És akkor végre megtudhatjuk (?), miért is megyünk moziba…

2 hozzászólás a(z) “Mi a jó a moziban?” című bejegyzéshez

  1. Miért, miért, hát a popcornért!!! Vagy nem?? Á–öö…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.