Mémesedünk, mégpedig turulilag

A magyar geek-szféra mostanában egy virtuális testként ugrott rá arra a lehetőségre, hogy kedvenc hírolvasójukban, a Google Reader-ben megosztott híreit egy központi helyen megjelenítve bárki olvashassa – így egy egészen pofás kis megosztási láz alakult ki, vagy legalábbis manifesztálódott. Aztán nem is oly rég volt egy olyan vita is, hogy jó-e az, hogy a hozzászólások éppen a Google Reader új funkciója miatt (megosztáshoz fűzhető jegyzet) nem a megosztott oldal, hanem a hírolvasó rendszerébe kerülnek, így azokat adott esetben a szerző nem is tudja követni, nem tud reflektálni rá, stb. – vagyis az egyik lényeges vonatkozása a weben való jelenlétnek, a párbeszéd, így kikerül a blogokról egy másik platformra. Mielőtt még belebonyolódnék jobban az érvek kifejtésébe, és – pláne – pálcát törnék amúgy Salamonilag, a Turulmeme szép csendben leleményes megoldásaival számomra lezárta az ügyet, ugyanis mostantól bárki megoldhatja, hogy a Google Reader-ben generálódó diszkusszió megjelenhessen saját blogján is a hozzászólásokkal együtt.

A DragonWeb-en máris implementáltam a megoldást, tehát ha valaki történetesen megosztja a Reder-en keresztül az egyik bejegyzésemet, akkor az máris megjelenik a bejegyzés oldalán is. Ha még kommentárt is fűz hozzá – az is itt lesz, így nem vész el a vélemény, lehet reagálni rá, stb. WordPress plugin van már erre, de Textpattern-be sem túl bonyolult implementálni a lehetőséget:

<script language="javascript" type="text/javascript" src="http://turulmeme.com/api/widget/?url=<txp:permlink />"></script>

Ehhez még egy kis css-varázslat, és máris minden szép és jó, ami a karácsonyi ünnepek előtt mégiscsak nagyon jól van.