Megjelent: AMERICANA, Volume IV, Number 1

Cover of AMERICANA - E-Journal of American Studies in Hungary, Vol. IV., No. 1. Nem kis késéssel, ám annál több újdonsággal jelenik meg most az egyre szélesebb körben ismert és elismert AMERICANA – E-Journal of American Studies in Hungary című online szakfolyóirat legfrissebb száma. Az új szám a már megszokott módon, az amerikanista érdekeltségű témákat vonultatja fel, vámpíroktól a vampokig, a demokrácia fogalmától a nemzeti/nemzetiségi kérdésekig, a társadalmi nem és az etnikailag definiált szubjektum fogalom irodalmi kibontásától a Disney animációs filmekig mindenről szó esik. Az új számmal új tradíció is indul: minden egyes kiadáshoz eredeti tervezésű borító tartozik, amely Orodán Mihály kezét dicséri, és amely valamilyen formában egy-egy témát dolgoz fel áttételesen, provokatívan, figyelemfelkeltően: úgy, ahogy egy komoly, tudományos folyóirat borítója nem szokta.

COinS és OpenURL

Az AMERICANA egyre több megkeresést kap online archívumoktól, adatbázisoktól, hogy átvehessék a tartalmainkat: első fecske volt a DOAJ, majd több könyvtár, és most az EBSCO is megtalált bennünket. Mivel a könyvtárak és a könyvészeti adatokkal dolgozó archívumok, valamint rengeteg kutató az indexelést, adatgyűjtést, az egykori “cédulázást” már online alkalmazásokkal váltja ki, úgy gondoltuk, itt az ideje rásegíteni erre a folyamatra egy kicsit. Ezért az új szám már támogatja a COinS elnevezésre hallgató OpenURL bibliográfiai formátumot.

Csak egy egyszerű példát mutatnék arra nézvést, hogy az egyszeri kutató hogyan profitálhat ebből (a könyvtárosoknak nem kell magyarázni, aki ezzel foglalkozik, szoftverek állnak rendelkezésére, régóta ismert technikáról van szó):

  • A legegyszerűbb megoldás az, ha mondjuk a Firefox böngészőhöz letöltjük és telepítjük a Zotero nevű bővítményt:

  • Ha ezzel megvagyunk, és szépen beállítottuk a személyes preferenciákat, akkor elnavigálunk az AMERICANA cikkei felé, és máris valami új ikont vélhetünk megjelenni a böngészősávunkban:

  • Az ikonra kattintva a Zotero máris elmenti a bibliográfiai-hivatkozási adatokat (pl. szerző neve, cikk/könyv címe, url, hozzáférés dátuma, stb.). Bár már az ikon megjelenése utal arra, hogy az adott oldal valamilyen OpenURL formátumot támogat, de látványosan inkább akkor lehet észlelni ezt a pluszt, amikor rákattintunk a saját kis archívumunkat jelölő Zotero logóra:

  • Ekkor megjelenik egy ablak, ahol láthatjuk eddigi lementett adatainkat, az éppen lementett adatokkal együtt:

  • Itt aztán rendszerezhetjük a mentett adatokat, címkéket, jegyzeteket adhatunk hozzájuk, vagyis egy saját kis bibliográfiai archívumot hozhatunk létre anélkül, hogy gépelgetnünk, cédulázgatnunk, oldalakat mentegetnünk kellett volna. A bevitt adatokat pedig a számunkra éppen megfelelő formátumban exportálhatjuk is (MLA, Chicago, stb. stílusban), ami hihetetlen könnyítés egy cikk/dolgozat írásánál.

Ez persze csak egy példa arra, hogyan használható mondjuk a Zotero (más szoftver is rendelkezésre áll, tessék csak keresgélni), és milyen előnyöket jelenthet az, ha olyan oldalra tévedünk, amelyik támogatja az OpenURL formátumot. Mostantól tehát az AMERICANA is belép ebbe a társaságba, és remélhetőleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen és egyre szívesebben látogassanak el arrafelé, és persze hivatkozzanak a nemzetközileg zsűrizett írásokra.