Mackótestvér Dogville-be megy…

Ma kezdődik az I. Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferencia, ami egészen szombat délutánig várja majd az érdeklődőket, igen zsúfolt programmal – kevés olyan konferenciát lát az ember, ahol kifejezetten sajnálja, hogy nem szakadhat minimum ketté, hogy párhuzamos szekciókat is mustrálgasson, és akkor még mindig ott vannak az extra filmes bemutatók… Én persze még mindig variálok azon, hogy miről, és pontosan milyen sorrendben beszéljek, de mivel az idő egy kissé sürget, igyekeztem ésszerűsíteni az előadásom felépítését – főképp azért, mert első hadarós olvasatra is sikerült 50 percesre megírnom, amit ha még értelmetlenebb hadarással turbózok, akkor sem fog nekem 30 percre redukálódni.

Így kénytelen-kelletlen csak a lacani terület lesz emlegetve, de ott is leginkább a vesszőparipámnak számító varrat, borromei kötés és a sinthome. Másik vesszőparipám, a fantomelmélet most pihenni fog – ha már belekezdenék, akkor a pár percnél többet érdemelne, felületesre pedig felesleges szöveget kreálni. Legyen ez a “kevesebb több” próbája.

Nicole KidmanAzért igyekeztem kieszelni büntetőtételeket a kedves közönségnek, így azok, akik a reggeli kávétól felturbózott koffeinadaggal készülődnek elszenvedni a fél órámat, vigyázzanak, mert jön Kenai, alias mackótesó és majdhogynem lenyomja szegény Grace-t Dogville-estül. Vagy legalábbis meghökkentőbbnek szánom a mackótesós bemutatót (a Dogville-ről már különben is szóltam), én legalábbis meghökkentem, hogy ilyenre vetemedem… de gondoltam, ha a gyerkőc monstre Mackótestvér-nézésre kötelezett az elmúlt napokban-hetekben, ne csak én szenvedjek… (Meglepő módon annyira egyébként nem is szenvedés.) Holnap akkor egy kissé viszontagságos (több átszállásos) vonatút Pécsre, aztán hepaj, aztán majd látjuk 🙂 .