Le a felvételivel?

Érdekes trend látszik kibontakozni egyre több – jobbára kisebb bölcsész-specifikus egyetemen illetve főiskolán – az Egyesült Államokban: felvételi nélkül várják a hallgatók jelentkezését. Elsőre talán furcsa, ám az indoklásban azért lehet valami, hiszen arra hivatkozva törölte most el a Smith College és a Wake Forest University a felvételi követelményeket, hogy azok képtelenek megjósolni egy hallgató majdani egyetemi teljesítését, vagyis nem képes eldönteni, vajon a hallgató az egyetemi rendszerben, az ottani formában, kutatásokban, tanulásban hogyan tud kibontakozni, és az elvárásoknak megfelelni.

Lehet, hogy ez a jövő, mindenesetre nálunk még a szóbeli felvételik eltörlésének “sokkját” igyekszünk kiheverni – vannak érvek a szűrő mellett és ellen is természetesen. Magyarországon egy ilyen rendelkezés egy egyetem részéről nagy valószínűséggel óriási, robbanásszerű hallgatói létszámemelkedéshez vezetne – hacsak valami tandíjféle nem szabna határt a jelentkezésdömpingnek. Meg aztán ott van az az érv is, hogy azért boldog-boldogtalan talán mégse koptassa a padokat, bár a szóbelik, és az egyetemekre célzott írásbelik eltörlését követően sokan úgy látják, tulajdonképpen már most is ez történik. Akárhogy is van, szerintem érdemes lenne figyelemmel kísérni a kezdeményezést, megnézni, hogyan alakul a kimenet, a színvonal, a diplomát szerzettek elhelyezkedése, stb.: vagyis azok a faktorok, amelyek alapján aztán a jövő hallgatói jelentkezésükkel vagy éppen azzal, hogy meggondolás tárgyává sem teszik az illető intézmény kínálatát, minősítik majd az egyetemet és magát a rendszert is.

2 hozzászólás a(z) “Le a felvételivel?” című bejegyzéshez

  1. Szerintem egy ilyen, felvételi nélküli rendszer csak akkor lehet jó, ha mondjuk az első év végén hatalmas (ki)szórás van. Ehhez persze nem csak szigorúbb, hanem normálisabb vizsgák is kellenének. Persze ott lehet, hogy vannak is.. 🙂

  2. Pont tegnap lattam az Ellen Degeneres showban Dr Wayne Dyer-t, aki arrol meselt hogy a rossz korulmenyek miatt az erettsegije eleg siralmas volt ezert sehova nem akartak felvenni, mondvan hogy ilyen jegyekkel, biztos nem birna. Aztan vegul egy idegen aldozatos utanajarasa miatt megis felvettek es par ev muva Phd-s professzor volt az egyetemen, mostanra pedig milliomos iro is lett.
    szoval, ha a felveteli eltorlese azt jelenti hogy a hozza hasonlok is be tudnak jutni, akkor nem hulyeseg. csak azt nem tudom hogy a keretet hogy szabjak meg, vegtelen szamu hallgatot csak nem vehetnek fel??

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.