Lapszemle, miegymás

Ma két folyóirat került a kezembe – mindkettőnek örültem is: az egyik a Filmtett áprilisi száma, a másik pedig egy számomra eleddig teljesen ismeretlen lap, a Roham. Mindig megörülök, ha valami új kezdeményezéssel találkozom, és el is szörnyedek rögvest, amikor kiderül, hogy korántsem olyan új, mint ahogy én azt gondoltam… A Roham ugyanis már második évadját adja ki, annak is a második számát. Tetszik, ahogy harcosan elővezetik a mondandójukat, ami nagyjából úgy foglalható össze, hogy végre komoly figyelmet kellene szentelni a jelen irodalmára/kultúrájára, és nem a múltba révedezve sajnálkozni vagy nosztalgiázni, pláne nem bezzegelni.

Ilyet persze már nem egyszer láttunk, hallottunk. Ami más, az az, hogy a Roham “agresszív fantasztikus magazin” tevékeny részese kíván lenni ennek a “mozgalomnak”, amit viccesen, néhol önirónikusan, ugyanakkor véresen komolyan is gondol. Furcsa egybeesés, hogy míg a Filmtett éppen a televíziós sorozatokra áldozza áprilisi számát, addig a Roham címlapja eleve azt követeli, hogy kapcsoljuk ki a tévét (és a rádiót is!). És nem is bánjuk meg: van vers, novella, képregény – amit csak akarunk, még ha nem is mindig találkozik az ízlés (bár valószínűleg épp ez a cél: minél szélesebb palettát felmutatni, hogy arról válogassa ki az olvasó a saját színeit, amivel aztán tovább tud festegetni – mivel éppen a fantáziát akarják a szerkesztői bevezető alapján ismét divatba hozni, mintha csak Atreiu-ként küzdenének a Végtelen történetben).

És csak hogy teljes legyen a lomtalanítással egybekötött napom, az Örs vezér téri aluljáróban az alábbi számot játszották éppen:

Holnap a szokásos pénteki menetrend, majd indul a nagy laminálás, és szombaton még osztálytalálkozó is (hihetetlen rég volt már az előző, pláne az érettségi…).

2 hozzászólás a(z) “Lapszemle, miegymás” című bejegyzéshez

  1. Már majdnem kritikus jelleggel beszóltam, hogy csak nem már autentikus playback indiánzenét kevertek az Á–VT-i aluljáróban sastollhajú vinettúk, de aztán meggondoltam magam. Ez tényleg jó volt!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.