Lájv ridizájn – “Grunge Flight”

A címben szereplő szóösszetétel a manapság igen divatossá vált élő egyenes adásban történő dizájnváltást jelzi, ami annyit tesz, hogy az ember nem előre elkészített sablont csempész fel észrevétlenül a blogjára/webhelyére, hanem lépésenként változtatja meg oldala külalakját: először a fejléc alakul át, vagy éppen az oldal struktúrája, aztán a betűtípus, stb. Néhány szakdolgozat értékelésének és saját irományok előkészítésének a szüneteiben estem neki én is az átalakításnak (mikor máskor – ha az embernek van ideje, akkor speciel eszébe sem jut ilyesmi…), amolyan feszültséglevezetés címmel, de estére olyan ideges lettem az IE7 miatt, hogy el nem tudom mondani. Akik eme nemes böngészővel olvassák e sorokat, nyilván észreveszik, hogy az oldalsáv nem a rendeltetésszerű helyén fityeg – mert bár minden normális böngésző (és kérem szépen azok sem tökéletesek ám, de mégis) képes oda tenni a dolgokat, ahova meghatároztam, a nagy internet felfedező még a 7. kiadásnál sem ért el arra a pontra, hogy megközelítőleg úgy értelmezzen egy CSS parancsot, ahogy illik webstandardilag. [Közben egyébként ráleltem a hibára, ami valóban hiba volt, csak az az érdekes, hogy Gecko és társai tudták, hogy hiba, és annyiban is hagyták, mert a hibától teljesen függetlenül helyes CSS deklarációk szerint jártak el.]

Az átalakításnak egyébként nincs különösebb apropója – rá lehet persze fogni, hogy éppen egy éve fut Textpattern a webhely alatt, hiszen május 2. körül váltotta a WordPress hátteret, de ezen egyébként nem gondolkoztam. Mint ahogy azon sem, hogy konkrétan mit is szeretnék látni… így kell belefogni egy teljes átalakításba… Igazából az bosszantott, hogy a stíluslapok (volt belőle vagy 8!) olyan szinten váltak kollázzsá, hogy fogalmam sem volt már a végére, hogy melyik rész mire vonatkozott. Elkezdtem kiszedegetni a fölöslegesnek ítélt sorokat, és ami éppen áldozatul esett a tisztogatásnak, azt igyekeztem egy számomra tetszetős megoldással pótolni. Most egy plusz egy stíluslap uralkodik (mert az IE7-nek egyelőre kénytelen vagyok külön meghatározni néhány dolgot), csoportosítgatom a vonatkozásokat, és lépésenként teszek be részeket – így még úgysem csináltam.

Egy ideig tehát még készülget, ándör konsztráksön van a DragonWeb, mégpedig kb. a DragonWeb v.6 vagy v.7, ami a “Grunge Flight” fantázianévre hallgat (mert divat ilyeneket hozzá kitalálni). Ha valami nem stimmel, és valakinek késztetése van, szívesen veszem a hibabejelentést (ekkor kérnék egy böngésző típust/verziót is hozzá, hogy tudjam ellenőrizni), javaslatot, ilyesmiket, mert még én sem tudom pontosan, mit is alakítok át. Vizuálisan nagyjából kijelöltetett az irány: nagyon letisztult, néhány képpel operáló, egyszerű, olvasható felületet szeretnék, egy-két vagányabb címsorral, mármint tipográfiailag. A céltalan és kifejezéstelen logo is elűnt, helyette a DragonWeb nemrégiben kitalált grunge-osabb jellegű felirata vált logová, amihez hasonló betűtípusokkal készültek a navigációs és az alsó címsor elemek is. A mindenféle léghajós megnyilvánulás azért van ott, mert speciel most tetszenek, egyébként fotosop-ecseteltek, és miattuk lett a “Flight” szó beapplikálva a fantázianévbe. És remélem, egyszer készen is lesz.