Lájkolom a posztod, lájkolom a szájtod

Borzasztóan aktuálisak vagyunk, merthogy az éppen a világon végigsöprő lájk-hájp, vagyis a Facebook azon ajándéka (?), hogy immáron nem csupán a közösségi oldal keretei között lájkolhatjuk egymás státuszüzeneteit, megosztásait, képeit, hanem bárhol is járunk szerte az interneten, lájkolhatunk bármit. “Facebook az egész internet” – mondhatnánk, és az alapító, Mark Zuckerberg nem is adja alább: itt a Docs, amely az Office 2010 online, Facebook-os verziója, és itt a már említett, potenciálisan mindent mindennel és mindenkivel összekötő, adatokat rendező lájkolás is. Egyszerűnek tűnik a dolog: könyveket böngészünk a neten, és megtetszik egy (vagy már olvastuk, és tetszett), nyomunk hát egy lájkot neki – erről aztán nem csupán a kereskedők értesülnek, akik persze szorgosan figyelik, milyen olvasási preferenciáim lehetnek, de az ismerőseim is látják, mi tetszik nekem. Ráadásul a lájkolások alapján a barátaim ajánlásokat is kapnak az adott könyvkereskedőtől, vagyis meg tudják nézni, nekem mi tetszett, ez segíthet a böngészésben, a vásárlásban (automata ajándékötletek!). A lájk gomb, amelyet alant lehet sasolni (és szorgosan nyomkodni) implementása igen egyszerű: csupán el kell látogatni a Facebook közösségi plugin oldalának megfelelő szegletébe, és megadni néhány paramétert, majd a “Get Code” gombra kattintva kérjük a kódot, amelyet beillesztünk saját oldalunkra, hogy látogatóink kattinthassanak.

Like plugin

Ha statikus oldalunk van, akkor simán adjuk meg az oldal elérési útját, ha azonban dinamikus oldalakra (blog) szánjuk, akkor kis cselhez kell folyamodnunk:

  • WordPress esetén például (sablontól függően) a single.php file-ban a the_content() elé vagy mögé szúrjuk be a Facebook gomb kódját, ahol az url helyére ezt illesszük: <?php echo urlencode(get_permalink($post->ID)); ?>
  • Textpattern esetén pedig a <txp:permlink /> tag-et kell az url helyére betenni – itt én a default formulába illesztettem be a kódot – ez is sablonfüggő persze.

Ha ezzel megvagyunk, lájkoljunk bátran – hajrá!

9 hozzászólás a(z) “Lájkolom a posztod, lájkolom a szájtod” című bejegyzéshez

  1. nem biztos, h én annyira örülök ennek a funkciónak. én már attól rosszul vagyok, h a tik mindig tudja, mikor járok(tam) ott, mikor neteztem, mikor milyen könyvet vittem el, és h mostmár a supershop kártyám is havi értesítőt küld, h mikor, hol és hány pontért vásároltam. tiszta big brother, lassan a wc-papír-adagoló is közli velem, h mikor, mennyit és milyen célra használtam.

  2. Szerencsére erre nem kényszerít rá senki, hisz nem kell sem a blogodon használni, sem mint látogató nem kell, hogy igénybe vedd (ha nem akarod).

  3. próbáltam ezt, meg pluginokat is, de valamiért én nálam mindegyik azt csinálja, hogy a fészbukon, a link neve, a blog neve lesz, nem pedig a posztnak a neve, viszont a hozzá tartozó link jó helyre mutat, vagyis az adott posztra

  4. Az oldal title-tagjét illetve a meta tartalmakat nézi, az alapján írja ki a címet. Ha nem dinamikusan generálja az oldalad, hanem mindig ugyanaz a címe, akkor mindig ugyanazt fogja kiadni.

  5. tetszelegettem magamnál meg néztem mások oldalán is, például itt is, de wp alatt nem jól működik :(, nem írja ki és nem számolja azt, ha ismerősökön kívül más is rákattint, viszont pl. webisztánon meg működik

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.