Különvélemény – avagy amikor a fikció valósággá válik

Az Index számol be arról a technikai újdonságról, amit annak idején a Steven Spielberg által rendezett Különvélemény című, Philip K. Dick novellájából adaptált filmben nyálcsorgatva csodálhattunk: arról a multimédiás interfészről van szó, amelyen megjelennek a még éppen meg nem történt bűnesetek képi foszlányai, amelyeket a szakember (Tom Cruise) kellő kézmozdulatok kíséretében szépen narratívává fon, így előre leleplezve az elkövetőt. Nos, anno az MIT egyik fenegyereke segített a rendezőnek a megálmodott vizuális fal létrehozásában, és most is benne van a keze a fejlesztésben rendesen.

A november közepén tartott Monaco Media Forum 2008 nevű rendezvényen mutatta be a Los Angeles-i székhelyű Oblong Industries nagy visszhangot kiváltott fejlesztését, a g-speak nevű rendszert, mely gyakorlatilag azt a gesztusokkal irányított számítógépes platformot jelenti, amit a Különvélemény című filmből ismerhetünk.
(Index.hu)

Talán már nem is annyira meglepő, hogy nem ez az egyetlen létező és használható hasonló jellegű technika, hiszen többen is kísérleteznek már kézmozdulatokkal irányítható masszív vizuális interfészek létrehozásával. A valóság ismét utólérte a fikciót… 🙂

5 hozzászólás a(z) “Különvélemény – avagy amikor a fikció valósággá válik” című bejegyzéshez

  1. És ez akkor azt jelenti, hogy tényleg tüdőn lőhetem Kolin Ferölt, és nem makkan meg egyből?

  2. Igen. Sőt még blícsbájpesszben is élvezheted majd elvetemült tetted :D.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.