Konferencia konferencia hátán

Már most jól kivehetően konferencia-dús év lesz 2008, hiszen ebben a pillanatban már három olyan konferencia tűnik teljességgel biztosnak a naptáramban, ami különböző témák kiagyalására sürget (arról nem is beszélve, hogy itt-ott szervezkedni is illenék majd). Először is ott lesz 2008. június 19. és 21. között a már általam is emlegetett NECS (European Network for Cinema and Media Studies) második konferenciája, amelyet az ELTE BTK Filmelmélet és filmtörténet szaka és a CEU szervez – hamarosan megnyílik a jelentkezési űrlap (egészen konkrétan okt. 15. utánra ígérik) a http://www.necs-initiative.org/ címen.

A téma “a mozgókép megjelenése az új médiumok közegében”, ami érdekes területeket érint, többek között azt is vizsgálgatja majd, hogy vajon a filmelméleti terminusok, elméleti, elemzési tradíciók érvényesek lehetnek-e egy változó audio-vizuális környezetben; vagy milyen mértékben és módon járulhat hozzá a filmes stúdium az új média tanulmányozásához; mi történik a nézőiség kérdésével – csak hogy kiemeljek néhány érdekes témaválasztási lehetőséget. A konferencia nyelve angol lesz, a részvétel ingyenes (ha valaki előadni szeretne, akkor viszont – ha jól értelmezem a felhívás szövegét – be kell lépnie a NECS tagságba – ami azért nekem picit furcsa előfeltétel, de sebaj). A jelentkezési határidő 2007. december 31.

Alig pár nappal később már lehet is Szegedre látogatni egy hasonlóan nagyszabású nemzetközi konferenciára, a már hagyományosnak is mondható Eastern & Western Traditions
of European Iconography
soron következő négy napos rendezvényére 2008. július 6-10. között, amelynek témája a “törvény és rend ikonológiája” lesz. Ide már ki is találtam az előadásomat, amiről egyelőre csak annyit árulok el, hogy Philip K. Dick filmekkel és ici-pici lacani pszichoanalízissel lesz kapcsolatos. Itt már sürget egyébként a jelentkezési határidő, ugyanis aki szeretne részt venni az eseményen, annak október 15-ig el kell juttatnia előadástervezetét a szervezőkhöz!

És végül, de természetesen korántsem utolsó sorban 2008. őszén kerül megrendezésre a két évenként esedékes HAAS konferencia, amit ezúttal a szegedi Amerikanisztika tanszék szervez, és persze ebből logikusan ki is következtethető, hogy Szegedre is kell látogatni minden érdeklődőnek-résztvevőnek. Itt még nincs fix időpont és így jelentkezési határidő sem, de hamarosan ennek is eljön az ideje – nem leszek rest beszámolni róla.

2 hozzászólás a(z) “Konferencia konferencia hátán” című bejegyzéshez

  1. Ezt az összes infót most egy levegővétellel nagyon megköszönöm! 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.