Konferencia és blog

Dan Karleen írja a The Blog Heraldban, hogy a közeledő tavaszi konferencia szezonban érdemes lesz odafigyelni a konferenciák és a blogok kapcsolatára, minthogy egyre inkább bevett szokássá vált, hogy a szervezés kezdetétől egészen a konferencia utóéletéig mindenről olvashatnak az érdeklődők egy arra kijelölt blogfelületen. Egyébiránt itt az sem elhanyagolandó tényező, hogy a rendszeresen frissített tartalom érdeklődést generálhat olyan látogatók (vagy majdani résztvevők) körében is, akik eleinte ódzkodtak a jelentkezéstől vagy éppen még el sem jutott hozzájuk az esemény híre.

A blog dinamikus felülete ráadásul talán a legalkalmasabb eszköz az interakció kialakítására és fenntartására, amely így valamiféleképpen rá is hangolja a közönséget a konferenciára. Karleen arra tér ki bejegyzésében, hogy mit kell egy konferencia-bloggernek (igen, ilen is van már – afféle tudósító, aki még a konferencia alatt is folyamatosan tájékoztatja – nyilván – azokat, akik kiszorultak a zsúfolásig megtelt előadótermekből) észben tartania, hogyan építkezzen, miről szóljon, miről ne, milyen stílusban, stb.: őszintén szólva az ember ezek után nem is igazán érti, miért nem csinálja ezt minden konferencia szervező…

Csak hogy kicsit “haza” beszéljek: a közeledő HUSSE 8 konferencia ezt a trendet próbálja – bár kétségtelenül “kicsiben” – követni, hiszen website-ja tulajdonképpen blog alapon működik. Még kevés a hír, de vélhetőleg a konferencia kezdéséig felpörögnek az események – az állandó frissítéseket pedig meglehetősen macerás lenne statikus lapokon megjeleníteni.

Visszatérve Karleen írására – egész repertoárnyi ötelettel igyekszik segíteni a kezdő konferencia-bloggereknek: például mindig észben kell tartani, hogy az olvasó számára feltétlenül szükséges a hely és időpont meghatározása valamint a kontextus rövid bemutatása; vagy hogy az előadókkal készített interjúkat hogyan és milyen formában érdemes publikálni, hogy az kellőképpen informatív és érdekfeszítő legyen; valamint hogy hogy ne vesszünk el egy konferencia forgatagában és kínálatában, vagyis hogyan koncentráljunk a lényegre. Hasznos és gondolatébresztő kis olvasmány – és még lesz is folytatása.