Közétkeztetés vs. egészséges étrend

Egészséges reggeli Ma, amikor a gyermeket kiszabadítottam az óvoda karmaiból, az óvónéni átszellemült mosollyal, szinte büszkén nyújtott át egy becsületesen teletömött hátizsákot: egy biztosító társaság szedett össze mindenféle promóciós anyagot, ételt, italt, kifestőt, újságot, tájékoztatót, matricát, stb., amelyek közös jellemzője az egészséges életmódra való nevelés, a környezettudatos viselkedés elősegítése. A gyermek persze nagyon örült a pakknak, rögvest fel is falt néhány egészséges dolgot, és ha férne még, most is tömné a hasát finomságokkal (most tart az aszalt sárgabaracknál, amit anno nem evett meg, mert én adtam neki, de most, hogy ajándék…), én meg hirtelen gondolkodóba estem.

Vajon mi indukálta az óvónéni fennkölt ábrázatát? “Na, most megtanulhatja a kedves szülő, mi is az egészséges étrend” vagy netán “Fogadjunk, nem hallottak még a szelektív hulladékgyűjtésről, de legalább most…”? Ugyanis – bár saját konyhája van az ovinak, ami ritkaság – a közétkeztetés hagyományos jegyeit a végletekig menően felvonultató heti óvodai menüre tekintve inkább valami pironkodásnak kellett volna a kedves hölgy orcájára kiülni: mondanom sem kell, az étrend köszönő viszonyban sincs a pakk tartalmával, vagy annak puszta sugallatával. Szelektív hulladékgyűjtés? Könyörgöm, az óvoda kb. száz-százötven méterre van tőlünk, egyenes út vezet oda, direkt megszámoltam: 0, azaz nulla kuka található az útvonalon, ha a dupla távolságú kerülőutat választom, sikerül egy kukát találnom… szelektív gyűjtőnek persze nyoma sincs, bár kb. 20 perc sétával láttam már egy állandóan agyontömött kupacot, amit nem túl gyakran ürítenek, és két forgalmas út közé szorították…

Egy szó, mint száz, szép, szép, hogy olyan dolgokkal ismertetjük meg a gyerekeket (és nem utolsó sorban szüleiket), amikkel nem feltétlenül találkozhatnak mindennapjaikban, és szép, hogy arra ösztönözzük őket, hogy változtassanak a pozitívnak mondott irányban életmódjukon, de sajnos megint alapvető hibába esünk: először talán mindennek az alapjait kellene megteremteni, hogy ne azt kelljen magyaráznom a gyereknek az úton hazafelé, hogy a csomagolópapírt (nem recycling egyébként, bár nagyon egészséges terméket fed…) azért gyűrögetem a kezemben hazáig, mert közel s távol egy kuka sincs.

Szép, új világ, még ha csak egy ovis pakk erejéig is. Aztán holnap jöhet a kolbászos kenyér, pörkölt, stb. Köszönjük!