Királyság? Nem annyira…

Érdekes, hogy Hollywood milyen erőteljesen kapaszkodik az aktuális politikai problémák boncolgatásába, és még mindig nem tett le arról, hogy a világ posztoló rendőrbácsija legyen – persze mindig hihetetlenül jó alibit találnak erre. A Szovjetúnió összeomlását követően nehéz volt jó kémfilmet és politikai jellegű kérdéseket valamilyen szinten is feszegető filmeket készíteni, mert ugye pont a megbízható antagonista tűnt el szó nélkül, ám mára ismét dúskálhatunk a pólusok aktivizálásában: jöhet a Kelet (Közel-, vagy Távol-, az most mindegy). Szegény posztkoloniális elméletek most szajkózhatják mantráikat serényen, hiszen úgy tűnik, nem változik semmi. Hollywoodilag legalábbis nem sok. A királyság ígéretes főcímanimációját követően ugyanis egy politikailag korrekt köpönyegbe bújtatott gyarmatfilm, fele időben a kultúrák harca, másik felében akciófilm.

Az első, kevésbé eseménydús rész egyébként meglepően jól sikerült, amennyiben azt az aspektusát nézzük, hogy a tehetetlenséget milye eszközökkel lehet ábrázolni. Persze sok a kissé ostobácskára sikeredett poén, ami már csak azért is érthetetlen, mert egy hasonszőrű kiküldetésre az FBI talán mégsem olyanokat küldene, akiknek halvány lila gőzük sincs a célország nyelvéről és kultúrájáról. A második rész valószínűleg hibátlan lövöldözős szekvencia, néhány kötelezően érzelmekre apelláló képpel (gyermek lő, azt se tudja, mi az a fegyver, gondolnánk, ártatlan a szeme, dehát így nevelték, lelövöm, aztán majd megpróbálom újraéleszteni…). Persze kiderül, hogy a rosszaknak is van családja, és hogy ők is emberek, és ha beléjük talál fúródni egy golyó, akkor bizony belehalnak, de ez alól sajnos a szimpatikus (értsd: a nyugati nézőpontot probléma nélkül magáévá tevő helyi erő) rendőrtiszt is nagycsaládos, szóval kvittek vagyunk. Illetve mégsem: az FBI ügynökei vagányan szénnélőnek mindent, de washingtoni otthonuk ajtaján makulátlan marad a festék. Mégis jobban értenek ők mindent.

A téma szerintem egy sokkal értőbb és intelligensebb kidolgozást is megért volna, persze akkor valószínűleg a kutya nem ül be a mozikba – bár a Sziriána farvizén talán elevickélhetett volna. Így azonban nem nyújt többet, mint egy tucat-akciófilm, amit persze tényleg profi módon tálaltak, szó se róla. Iparosmunka, ami többet érdemelt volna.