Jusztse bolygó bírái

Hol van, hol nincs, de inkább van, mégpedig az ioncserélt vízzel teli óceánon, de még az üvegépületekből álló skyline-on is túl, éppen ott, ahol a genetikailag módosított malac túr, van egy bolygó, melynek becses neve Jusztse. Jusztse lakosai kora-21. századi leszármazottai a Föld KKE térségéből kivándorolt humanoidjainak, akik – miután sterilizálták magukat – a dekadens világ elől menekülve lőtték ki magukat űrnomádnak egy közeli fekete lyukba, hogy megőrizhessék évszázadokon át érlelt nézeteiket arról, hogyan is kell felépülnie és nem-működnie egy társadalomnak. A nem-működés elvét szigorúan őrizte egy vénekből összeverődött társaság, akik jobb híján (no meg persze fantázia és szókincs híján) csak Véneknek hívta magát. A Vének aggodalommal tekintettek egy nap kedves társadalmukra, mert azon dekadencia jeleit vélték felfedezni mindennapjaiban, amely őket Jusztse bolygójára űzte annak idején. Tűrhetetlen jelenségek zavarták meg öntisztításra beállított ősz loboncuk alatt megbúvó (nagyon, nagyon megbúvó, szinte észrevehetetlen) értelmüket, hiszen ők még úgy tudták, hogy a Nagy Fehér Hosszúcsőrű Madár (NFHM) hozza a genetikai utánpótlást az Áœvegcse-szigetekről, aminek persze amióta világ a világ egyetlen egy feltétele volt: a házasság. Most azonban, ezen a szürke, ködös reggelen valami nem stimmelt.

Az NFHM berepült a tornyok közé, és egy olyan ajtó elé tette le a klónszéfet, ahol – szörnyű belegondolni is – nem házasok éltek. Együtt! Mindenüket megosztva! Hová süllyed ez a szép, új világ: nem látja szerencsétlen NFHM, hogy a szomszédban meg egyneműek vertek tanyát?! A széfet elrendezgetve NFHM tollászkodott egy kicsit, majd egy szintetikus tollat helyezett el akkurátusan a krómacél doboz tetején, amely természetesen a jövevény adatait tartalmazó bonyolult digitális adathordozó volt.

– Fattyú! – kiáltotta az egyik Vén, aki mindegyik másik Vénnél vénebb volt. – A digitálisan generált virtuális istenekre mondom, ez nem mehet így tovább! Hovatovább a szomszédba is érkezik egy klón! Ezt nem hagyhatjuk, tennünk kell valamit, hogy továbbra is nem-működhessen a társadalom! Össze kell hívnom a Véneket!

A legvénebb Vén tehát holografikus kijelzője elé telepedve megszólította Ővénségüket, összehívva ezzel a legfelsőbb döntéshozó bírákat: – Véneim! Helyzet van! – Kisvártatva tizenegy aggastyán holográfja töltötte meg a kis steriltermet. Mindegyikük egy plecsnit viselt a homlokán, mely már messziről hirdette fennebbvalóságukat. Végtére is ők a társadalmi keretek legfőbb védnökei. – Jusztse jövője forog kockán! Ma reggel az NFHM bomlasztó tevékenységet folytatva nem házasoknak hozott klónt! – Erre a bejelentésre általános értetlenkedés és hümmögés lett úrrá a virtuális térben, ide-oda csapdostak a holografikus szakállak és zsíros tincsek, és az egyik Vén hologramja majdnem szét is esett a döbbenettől. – És ez még nem minden, – folytatta a legvénebb Vén: – a szomszédban egyneműek bitorolják a pincét. Mi van, ha holnap ablakuk elé érkezik a klónszéf? – Jaj, ne! – kiáltották digitálisan felerősített hangjukon a bírák. – Jusztse nem azért lett Jusztse, hogy az ilyet hagyja! – emelte fel hangját egy közepesen ősz, de már nagyon steril Vén bíra. – A nem-működés fenntartása érdekében cselekednünk kell!

Így is lett. Mivel azonban Jusztse társadalma kínosan ügyelt arra, hogy egyik életformát se hozza hátrányos helyzetbe a másikkal szemben (hogy is lehetett volna, hiszen akkor a genetikai átörökítés logikája és hagyománya sérült volna), bonyolultnak tűnt a helyzet. Ekkor email érkezett a bolygógyűléstől.

Mai határozatunk értelmében nem csak hogy engedélyezzük az élettársi közösséget mind heteroszexuális, mind pedig homoszexuális párok esetében, de ugyanazokkal az alapvető jogokkal ruházzuk fel a bejelentett és a törvény által szentesített kapcsolatokat, amilyenekkel a házasságban élő párok rendelkeznek. Ennek szükségességét a Vén Bírák által immigrációnk 10. évfordulója tiszteletére kiadott platinabullában rögzített alkotmányos útmutatók indokolják.

– Skandallum! Lázadás! Kihalunk! – robbant fel a terem a Vének hangorkánjától. – Vérlázító, felháborító és végső soron felettébb gusztustalan ez a határozat – emelkedett fel nagy nehezen a legvénebb Vén puha bársonyszékéből – bár azzal nem számolt, hogy a holokamera csak később követi mozdulatait, így e mondat elhangzása közben mindenki csak foltos alsóneműjét láthatta. Csend is lett hirtelen.

– Mint a legvénebb Vén, a bírák bírája, a nem-működés társadalmi logikájának és koherenciájának legfőbb védelmezője indítványozom, hogy felruházott jogkörünkkel élve, azonnali hatállyal semmisítsük meg ezt a mételyt, amit klónjaink határozatként merészeltek eljuttatni Vénségünkhöz!

– Vivát! Éljen! Ášgy is van! – kiáltozták a Vének. – De hogy fogjuk megmagyarázni azt a diszkriminatív irányzékot, miszerint nem ismerjük el az egyneműeket velünk egyenragú állampolgárként? – emelkedett szólásra a legifjabb Vén bíra, aki száznegyven évével a grémium Benjáminjaként próbált lealacsonyodni a bírák észjárásához. – Komoly probléma ez, ifjú Vén barátom – ereszkedett le hozzá egy másik, nála azért jóval vénebb Vén. – De van egy ötletem! Mi lenne, ha azzal indokolnánk eme fertőző kapcsolat törvényerőre emelkedése elleni ágálásunkat, hogy tulajdonképpen nem is velük van a probléma, hanem éppen a heteroszexuális kapcsolatokkal?

A Vének egy vénként döbbentek meg a furfang hallatán. – Nem értjük, Vén – rebegték zavarodottan – nem értjük, hiszen a különneműek steril együttléte törvényes és kívánatos nem-működő társadalmunkban. Ők a család szentélyének tartóoszlopai, társadalmunk alapkövei – az eredet maga!

– Pontosan – hagyta jóvá a furfangos Vén bíra. – De csak ha a Vének törvényesen házastársaknak nyilvánítják őket a digitálisan generált virtuális istenek akaratával egyezőleg! Ha azonban eme virtuális fennebbvalóságot megkerülni kívánnák… – de befejezni már nem tudta a mondatot, mert a bírák zsíros, ősz üstöküket egyetértés indukálta eksztázisban rázva üvöltötték: – Juszt se! Juszt se! Juszt se!

Így esett, hogy Jusztse bolygóján minden helyreállt, továbbra is nem-működött minden, a házasok kiélvezték jogaikat, míg az élettársak (heteroszexuálisak és homoszexuálisak, akik nem vették be a Vén dumát arról, hogy a határozat elutasítása valójában a homoszexuálisok jogainak legfőbb védelme) – nos, nem tűntek el. Ők is boldogan éltek, míg meg nem haltak, és csendben, a Vének szemhunyása mellett továbbra is meg-meglátogatta őket az NFHM, olyannyira, hogy lassan klónjaik kezdtek többségbe kerülni házasklóntársaik felett. De az már egy másik történet. Lesz.

Készült a Magyar Köztársaság Alkotmánybíróságának 2008. december 15-én hozott, az Országgyűlés élettársi kapcsolatokra vonatkozó, kivételesen a valós 21. századi társadalmi berendezkedésnek megfelelő határozatát elvető, századokkal korábbi társadalmi közegnek és elvárásoknak megfeleltethető döntése nyomán.

8 hozzászólás a(z) “Jusztse bolygó bírái” című bejegyzéshez

 1. WELL SHAVE MAH LEGS AND CALL ME GRANMA’!! :D:D:D:

  Még mielőtt Spielberg és Lucas ráveti magát, le kéne védetni! Ebből még sokat lehetne kihozni, én mondom. Képregények, Filmek, Sorozatok, Számítógépes játékok, Bögrék, Eksön figjörz (I want one).

  Hál’ Istennek a tanáraink le tudják magukat foglalni a vizsgaidőszakban is! 😀

  várjuk a következő epizódot!

  This Summer…
  One Clone…
  One BWLBB… (Big….White…err…Long…uhm..Beaked…Bird)
  One G*Y…
  Two G*Ys…
  Will take over the Galaxy…

  (This film has not yet been rated…)

  Don’t miss it….

 2. Emlekszem erre a Jusztse bolyogora, bar eleg homalyosan, most hogy mar az Igenisszabad,a nem-mukododes anti-bolygojan lakom.

 3. NÁLATOK VAN KERÁTÉS? :O mert nálunk csak kerítésadó fejében akad…

 4. És az is roppant alacsony…
  Tessék kiadni, tessék még sok ilyet írni, pirospont.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.