Jegyzetelni tudni kell – a OneNote segít

OneNote 2007 Tudom, hogy általában nem túl népszerű valamiféle Microsoft terméket hallelujázni, de ha valami jó, az jó, és kész. Így vagyok ezzel azóta, amióta először használni kezdtem a Word 2007-es váltoozatát, ami olyan, mintha a kezem alá varázsolták volna, és most felfedeztem magamnak még egy kitűnő, bár kissé halkan emlegetett szoftvert ugyancsak az Office-családból: a OneNote jegyzetkészítő szoftvert. Évek óta keresek olyan alkalmazást, ami valódi segítséget nyújt egy-egy cikk megírásának előkészítésében, ami úgy működik,, mint egy multimédiás virtuális pergamen, ami kezelni tud online információt, össze-vissza begépelt jegyzethalmazokat, hangot, és persze képet, mozgóképet is beleértve, és ami nem áll az utamban, nem akarja rámerőltetni a működési logikáját, egyszerűen van, tűri a hülyeségeimet, és csinálja észrevétlenül a dolgát. Lehet szidni a redmontiakat, de a tökéletes jegyzetelő szoftvert bizony ők alkották meg. Eredetileg nyilván vállalati témakörben szerettek volna használható eszközt alkotni (sikerült is: egy meetingen óriási segítség lehet ez a kisokos), de szerintem kutatóknak és szakdolgozóknak is kész áldás a program.

OneNote 2007

Kezdjük azzal, hogy akár sablonokat használunk, akár üres lappal indulunk, hihetetlen könnyű a dolgunk, hiszen akárhová is kattintunk, ott fogjuk elkezdeni a jegyzetelést a lapon. Vagyis olyan, mintha egy papírral és egy tollal lenne dolgunk: nem szól bele a program, hogy éppeen hova legyen kedvem írni vagy rajzolni, vagy képet illetve más mediális objektumot beilleszteni. Ha böngészőből másolok, automatikusn beilleszti az elérési utat, így nem kell kétszer másolgatnom, és el sem felejthetem a hivatkozás lejegyzését – ismét plusz pont. Screenshot készítése is egy kattintással lehetséges – és persze meghatározhatom, hogy a képernyő mely részét óhajtom a jegyzethez hozzáadni, ha valami megtetszett a neten barangolva. Egy gombnyomással aktiválhatom a hangfelvételt, ami szerintem nem csak tárgyalásokon lehet óriási segédeszköz, hanem mondjuk villámgyors agymenés rögzítésére is kitűnően alkalmas. Az ide-oda jegyzett kisebb szövegek és objektumok nincsenek sorrendbe helyezve, így tetszés szerint bármikor átrendezhető, áthelyezhető, átméretezhető minden egyes része a jegyzetnek, ráadásul lehetetlen elveszíteni az infókat, merthogy az első pillanattól kezdve automatikusan ment mindenegyes változást a rendszer, így még erre sem kell figyelni.

Szerintem egyszerűségével, de ebben rejlő nagyszerűségével ideális társ szakdolgozat készítéséhez is, mert a kidolgozandó részeket non-lineáris módon, külön-külön is kreatívan lehet építgetni, fejlesztgetni, hozzáadogatni, elvenni, és csupán egy kattintás annak ellenőrzése, hogy a redundanciákat kiszűrjük más jegyzetlapok nyomonkövetésével. A Word mellett számomra ez a másik fantasztikusan praktikus Microsoft eszköz, ami addikciót okozhat.

5 hozzászólás a(z) “Jegyzetelni tudni kell – a OneNote segít” című bejegyzéshez

  1. Eloszor nagyon bosszantott a Word 2007 amit a gepemre telepitettek, de most hatalmas rajongoja vagyok. Egyik kedvencem a hivatkozas keszites. Megszabadit a legnagyobb fejfajastol amikor esszet riok, jeeee 🙂

  2. Köszi az 5letet, megfontolandó – az evernote is nagyszerű eszköz, bár – ha emlékeim nem csalnak – egy kicsit másképp működik a jegyzetek darabkáinak tárolása és felhasználása: lehet a darabkákat pl. összekapcsolni? Utánanézek persze 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.