Ingyenes publikációk

Jelinek: Neid A HVG arról számol be, hogy a Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek úgy döntött, legújabb regényét nem egy kiadón keresztül, könyv formájában teszi közzé, hanem az egyes fejezetek elkészültével, honlapján publikálja. A Neid (Irigység) című regény fejezetei az Aktuelles rovatban jelennek meg szépen folyamatosan – ki is lehet nyomtatni, ha valaki ragaszkodik a papír alapú betűözönhöz, vagy online olvasható. A HVG szerint

Jelinek nem csupán publikál az interneten, de szinte ott is él. Férjével évtizedek óta távházasságban ingázik Bécs és München között, a legszívesebben azonban sehova sem megy; fóbiái miatt a Nobel-díj átadásán sem vett részt, s előfordult, hogy egy teljes éven keresztül ki sem mozdult bécsi lakásából. […] emberek közé nem jár – a világhálót azonban nem csak érti (korábban informatikusként is dolgozott), de használja és élvezi is. “Az internet a létező legcsodálatosabb dolog a világon; gyönyörű, demokratikus módszer szövegek publikálására” – nyilatkozta erről az AP hírügynökségnek – emailben.

De nem csupán Jelinek az egyetlen, aki mostanság ingyenesen hozzáférhetővé teszi művét: James Monaco például Dictionary of New Media című könyvét a hagyományos terjesztéssel párhuzamosan eleve közzé tette, de legutóbb Prince akciója sikerült igen jól. Történt ugyanis, hogy Prince legújabb albumát mintegy lapmellékletként kb. 3 millió olvasó kapta meg mindennapi Daily Mail olvasmányával egyetemben. Ennél jobb direkt marketinget nehéz kitalálni hirtelen. Prince is megkapta a magáét, a lap is jól járt, és rengeteg embernél ott a zenei anyag – ami a továbbiakban nyilván még többekhez el fog jutni.