Hozzáférhetetlen kutatási eredmények

A Metazin írja, hogy furcsa trend bontakozott ki az elmúlt években (inkább egyébként évtizedekben…): a tudományos folyóiratok kiadása az egyik legjövedelmezőbb üzletté fejlődött, mivel az előállítási költségeknél van egy jelentősre becsülhető tétel, amely nullával egyenlő – a szerző honoráriuma – míg a vételár az átlagnál magasabb, így a profit garantált. Vagyis ingyen begyűjtik a kutatások eredményeit, amiért aztán az olvasó fizet. Ha jobban utánaleselkedünk, akkor van ennél durvább verzió is: vannak olyan kiadványok, amelyekbe csak úgy lehet publikálni, ha az ember fizet érte… A probléma leginkább ott kezdődik, ha államilag finanszírozott kutatási eredmények publikálásáról van szó: miért is kell duplán fizetni ugyanazért az eredményért? És az eleve köztulajdonnak szánt tudásanyagot miért sajátítja ki egy profitorientált kiadó?

Ášgy tűnik azonban, hogy ennek a gyakorlatnak egyre inkább végeszakad, ugyanis a legtöbb könyvtár ma már nem engedheti meg magának, hogy az ezerszámra burjánzó tudományos periodika-paradicsomot megvásárolja és elérhetővé tegye például egyetemi oktatók illetve kutatók számára (pláne azok számára, akik nem is állnak alkalmazásban, csak betévednek egy-egy érdekes tanulmányt olvasgatni). Azt mondják, az internet megoldást jelent, hiszen a közpénzekből támogatott kutatási eredményeket szépen felteszik a világhálóra, ahol aztán boldog-boldogtalan olvasgathatja.

Ha valaki nekirugaszkodott már életében egy internetes kutakodásnak, akkor hamar azon kapja magát azonban, hogy meglehetősen frusztráló lehet a projekt. Ugyanis a kiadók, miután érezték helyzetük hátrányosra fordultát, elkezdték átmenteni anyagaikat a webre, és szépen fizetős regisztrációhoz kötni a hozzáférést… Sőt, mára már egész rendszereket tart el az online publikációs piac, amely ha lehet, még gátlástalanabbul szippantja ki a pénzt a zsebünkből… illetve a kártyákról vagy virtuális bankszámlákról. A nemrégiben elfogadott EU-s irányelv kimondja ugyan, hogy az EU-s pénzekből támogatott kutatások anyagait hozzáférhetővé kell tenni a széles közönség számára is, de majd meglátjuk, mennyire lesz hatékony az “elv” a gyakorlatban. Főleg, ha az EU-s támgatás nem közvetlenül csapódik a kutatáshoz – ismerünk ezer kiskaput.

Ami örömteli lehet azonban, az az, amit hazánkban látok – és jó ezt kimondani! A honi gyakorlat ugyanis kétféle (vannak persze kivételek, de egyszer a jó példákról is lehet trécselni, nemdebár?): vagy eleve online hozzáférhetőek az anyagok, vagy késleltetve jelennek meg a szövegek – először a nyomtatott verzióval párhuzamosan csak az absztraktok, majd egy meghatározott periódust követően a teljes anyag feltűnik az interneten. A Filmkultúra már régen online verzióra váltott, így a korábbi nyomtatott formátum tulajdonképpen el is tűnt, minden szöveget szabadon olvasgathatunk, még regisztrálni sem kell. A Metropolis is nagyot lépett: késleltetéssel hozzáférhetővé teszi a nyomtatásban megjelent szövegeket (ahol a szerzői jog megengedi). Az Apertúra és az AMERICANA pedig elev online kiadvány, és a kezdetektől fogva teljes hozzáférést biztosít a teljes adatbázishoz. Persze vannak még egy páran, akik ezekhez hasonló publikációs modellekkel dolgoznak, de az illusztráláshoz talán ennyi is elég: remélem, hogy a jövő trendje is ez lesz, mert ha tudásalapú társadalomról papolunk, talán lépni is kellene érte…

Egy hozzászólás a(z) “Hozzáférhetetlen kutatási eredmények” című bejegyzéshez

  1. Külföldön is megvan ennek a trendnek az ellenmozgalma. Kulcsszavak az open archives initative (olvasnivaló itt és itt) és a self-archiving (itt és itt).

    Az Open Archives Initiative, ami egy budapesti konferencián indult, arról szól, hogy a kutatók hozzáférhetővé teszik a kollégáik áltlal már átnézett (peer-reviewed) publikációikat, részeredményeiket. A mozgalom “apostola”, Stevan Harnad azt mondja, hogy ez így jobban megéri, mint folyóiratokban publikálni, mert többen hozzáférnek az eredményhez, töben elolvassák, többen hivatkoznak rá, ezért elismertebb lesz a kutató, így több helyre hívják és jobb állást kap majd.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.