Hollywood mindenkit lenyom

Megmondom őszintén, a sok Csupasz pisztoly és tsai után igencsak besokalltam a hollywoodi filmeket parodizáló hollywoodi filmekből, főleg miután egyre koncepciótlanabb sablon dolgozatokkal árasztották el a mozikat, olyannyira, hogy egy-egy film esetén már nehéz volt eldönteni, melyik a paródia és melyiket vették alapul. Nincs egyébként ezzel semmi gond, hiszen viva la intertext, csak kilencven százalékuk olyannyira koncepciótlannak tűnik, hogy kár rá pazarolni a vetítési időt is. Ben Stiller filmje azonban más megközelítésből tárja elénk az álomgyár működését, és teljesen más aspektusban működteti annak dsikurzusát: a Trópusi vihar ugyanis egyszerre bugyuta és felemelő, végtelenül retardált és kimódoltan intelligens, abszolút gagyi és hihetetlen látványos. A jól ismert – és azok közül is a legkiemelkedőbb – sztárokkal telepakolt film valójában arról szól, hogy tud Hollywood valóban Hollywooddá lenni akkor, amikor minden valóságos, eltűnnek a díszletek, valójában azonban mindenki tudja (a nézőtéren), hogy igazi szimulákrum az egész, hiszen a díszlet mögött nincs valóság – csak újabb díszletrétegek. Nem kell túlturbózni az elméletet, a lényeg velejéig hollywoodi: a szórakoztatás.

Az pedig nagyon megy a ennek a brancsnak, és közülük is kiemelkedően Tom Cruise-nak és Robert Downey Jr.-nak, akik olyan szinten adják elő az alakváltást, hogy az túlmutat önnön és az őket működtető kontextus szimpla paródiáján. Nem is nagyon kell ajnározni igazából semmit és senkit: ez ugyanis valószínűleg olyan film, amit valaki vagy imád, vagy gyűlöl, középút nem hinném, hogy lenne. Filmműfaji és filmtörténeti gyorstalpaló egyébiránt, amiben még a tévedések és csúsztatások is értelmet nyernek, hiszen egyértelműen okosan kerülnek bele a szövegelésbe, és annyira nyilvánvalóak, hogy felvillan az “ennyire-nem-lehetnek-hülyék!” tábla. Egyébként ügyesen kihasználták az internetes vírusvideók nyújtotta lehetőségeket is, és persze ezen is csavartak egyet:

Összességében úgy adtak persze pofont Hollywoodnak, ahogy azt illik: ne fájjon annyira, hogy legközelebb ne kapjanak gázsit. Valójában annyira elvetemülten leleplezésnek tűnik az egész, hogy nyilvánvalóan nem az, sőt, tényleg nagy költségvetéssel és stábbal készült, igazi, virtigli hollywoodi produkcióról van szó. De legalább jó sokszor lehet kacsintgatni összefelé.

2 hozzászólás a(z) “Hollywood mindenkit lenyom” című bejegyzéshez

  1. Hát igen, én is a minap néztem meg és véleményem szerint temérdek filmelmélet bemutatásához felhasználható ezen alkotás. Egyébként nem gondoltam, hogy ennyire szórakoztató lesz majd :D.

  2. Wut? akkor mozduljak a rapidshare-re? 🙂 Ha aszongyátok, megéri….“vicces” múvit úgyis rég néztem már.:P

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.