Hogyan nyomjuk le a kopirájtot?

Nos, talán túl egyszerű a megoldás: végy egy szigetet vagy egyéb, máshoz nem tartozó területet, és alakíts ki olyan szabályozást, amely lehetővé teszi, hogy ne vedd figyelembe a copyright terhes létét. Így gondolkodik legalábbis a közkedvelt The Pirate Bay torrent-site, akik egy Sealand nevű emberi kéz által felépített “szigetet” óhajt megvételezni azzal a céllal, hogy szervereiket oda behurcolják, és az ottani “törvényeknek” (amit persze ők találnak ki – igen, csak úgy, hasraütve, hézagosat, amolyan kopirájtmenteset; mert a “mentes” úgyis nagy divat…) megfelelően működtessék őket, áldásos tevékenységüket megvédendő – írja a The Blog Herald. A nagy lehetőségekkel kecsegtető Sealand egyébként nem is olyan messze úszkál a ködös Albiontól – nyilván arra várva, hogy valaki végre megvegye…

A történet természetesen nem ér itt véget – sőt! Meglehetősen utopisztikus elképzelésekbe csomagolják az arra fogékonyak részére a projektet:

“Ez nem csupán a Pirate Bay-ről szól, sokkal inkább arról, hogy legyen egy nemzet szerzői jogtól mentesen” – mondta az egyik bennfentes, aki nemrégiben az AFP hírügynökségnek csak a Peter nevet adta meg.

A csoport bármely nemzetközi vizeken lévő területet szerzői jog mentes övezetnek tekint.

“A Pirate Bay számára szenzációs lenne, ha nem lenne szerzői jogot szabályozó törvény. Ma minden ország a régi gazdaságon és régi ötleteken alapul, de mi valami újat akarunk” – tette hozzá.

Azon túl, hogy mennyire “szép új világot” álmodnak Peterék, kíváncsi lennék, milyen “nemzetről” álmodik az ifjú és csapat (no meg a betelepülő szerverek… vagy ők lennének a “nép”???). No de jöjjön a demokratikus elképzelések netovábbja: Peterék gondja jelenleg az, hogy nincs pénzük megvenni Sealand-et. Már kész is az ötlet (az új ötlet szemben persze a régiekkel, amikre ma minden ország alapul): gyűjtsenek az emberek – hoppá – kétmilliárd amerikai dollárt… merthogy ennyibe kerülne a nagy szabadság… Csak félve kérdezem: nem lenne egyszerűbb mégiscsak kifizetni a szerzői jogdíjakat? Lehet, hogy olcsóbban kijönnének belőle… (Azt pedig nem is értem, hogy ily ifjonti hévvel miért csak földi léptékben képesek Peterék gondolkodni. A napokban derült ki, hogy már negyvenkét magyarról neveztek el kisebb-nagyobb bolygókat – itt picit irígykednék is gyorsan egy sort, és felhívnám a csillagászok figyelmét arra, hogy kész vagyok tárgyalni a következő bolygó-felfedezést követő elnevezési hercehurca rámruházásának ügyében… Szóval, egy kisebb bolygócska már smafu a Pirate Bay-nek?!)

Tényleg csak nagyon csendesen jegyezném meg továbbá azt az aprócska tényt, hogy gondok vannak magával Sealand-del is, merthogy nem eldöntött, hogy mi is ő. Ugyanis egy nemzet (és akkor most az sem tisztázott a híradásokban, hogy a nemzet vajon szinonim lenne az országgal és vice versa, vagy a nép akkor most hogy is kerül a képbe, akik ugye majd szabadon választanak egy parlamentet, akik alkotmányoznak, meg kikötik, hogy nincs szerzői jog, stb., de ne feszegessük már) létrejöttének vannak bizonyos feltételei, és Sealand a jelek szerint ennek némileg hiányában van. De ezt biztos csak a régi gazdaság és a régi ötletek világa mondatja velünk.