Hogyan írtsuk ki a hazai tv csatornákat

A FigyelőNeten olvasom, hogy az ORTT egyes határozatai alapján néhány kisebbnek számító televíziós társaság ellehetetlenül: így például a Filmmúzeum, a Viasat 3, vagy a Sport 1 is kényszerhelyzetbe kerülhet. A kényszerhelyzet pedig arról szól, hogy vagy lekapcsolják az áramot és szépen csomagolnak, vagy egy szomszédos országba költöznek, és onnan folytatják tevékenységüket. A kiváltó ok az ORTT azon regulája, miszerint a fent említett csatornák országos kereskedelmi tévéknek felelnek meg, vagyis “nagy” kereskedelmi csatornákkal egyenlő feltételekkel kell sugározniuk: kell híradó, stb.

Márpedig a híadózás köztudottan a legdrágább televíziós műfaj, amit nem lehet csak úgy félvállról művelni, ráadásul komoly szakmai felkészültséget és kemény háttérmunkát is igényel, amihez stáb, technika, és megannyi más is szükséges. Amit én nem értek az egészben:

  • attól, hogy országos lefedettségű egy csatorna, miért kötelessége híradózni is (tudom, tudom, törvény, de attól még hülyeség)? Ez például egy kifejezetten filmre ill. sportra szakosodott csatornánál eleve kilóg a tematikából.
  • a Viva, HBO, Spektrum és a többiek miért nem esnek ebbe a kategóriába? (A Viva és a Spektrum állítólag körzetiként van nyilvántartva – ami nevetséges, valljuk meg őszintén…)
  • és miért lehetséges egy majdhogynem bemondáson vagy hasraütésen alapuló számításra alapozva komoly döntéseket hozni? (“Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ugyanis nem a valós közönségük, hanem a kábelszolgáltatók által közölt adatok alapján nyilvánította a három társaságot országosnak – szögezte le Körmendy-Ékes Judit médiaszakértő.”)

Magyarország ismét bizonyít: nem kell nekünk semmi, még verseny sem! Sőt: főleg az nem. És nehogymár a polgárnak joga és lehetősége legyen különböző tematikákból válogatni a munkából hazatérve: tessék szépen minden adón híradót nézni, reklámot benyelni, és nem panaszkodni! (Mellesleg a híradókat már likvidáltam az életemből: interneten megszűröm azt, ami nekem kell, a többi hagyjon békén…)

Tudjuk, néhányan már áthelyezték a székhelyüket környező országokba (a Cool és a Minimax pl.), de ha így megy tovább, nem sok minden marad itt. Kinek jó ez?