Harcosok klubja: Kázmér és Huba

Kázmér és JackA nagyszerű Metaphilm.com-on olvasható tanulmány szerint az, amit olvasok és mozinézők milliói egyedi és utánozhatatlan alkotásként tartanak számon, valójában nem más, mint egy népszerű képregénysorozat ügyes adaptációja. Kázmér és Huba = “Jack” és Tyler! A tanulmány szerzője, Galvin P. Chow nem kevesebbet állít ugyanis, mint hogy a filmben Edward Norton Kázmér (eredetiben Calvin) alakját személyesíti meg, míg Brad Pitt az ő képzeletbeli társát, Hubát formálja meg (eredetiben Hobbes), aki Tyler Durden néven jelenik meg.

A Harcosok Klubjának 8 szabálya van!Chow érvelése szerint ahogyan a képregényben Kázmér képzeletbeli társával, Hubával diskurál, akit mellesleg rajta kívül mindenki csupán egy kitömött állatfigurának lát, ugyanaz a szituáció, mint amikor “Jack” képzeleteli társához, Tylerhez beszél, aki ráadásul éppen olyan kemény legény, mint a dzsungel hőse, Huba. Chow nem áll meg a puszta összehasonlítgatásnál sem: a narratív struktúra illetve narratív temporalitás problematikája felől közelítve hozza fel további érveit a két mű hasonlósága mellett.

Marla és SusieTermészetesen más karakterek illetve karakter-történetek sem maradhatnak ki: Chow zseniálisan rakja ki a puzzle darabkáit, így azt is megtudhatjuk, hogy a _Kázmér és Hubá_ból ismert “pirosbiciklis” Susieból hogyan lesz Einstein-frizurás Marla. A képlet egyszerű: a stréber kislány az egyetemi évek kezdetén a jegyekért folytatott örökös küzdelemben, a hatalmas nyomás és stressz alatt egyszerűen összeroppant, és a biztosnágot jelentő, ugyanakkor korlátozó otthoni környezetből végleg kiszakadva “teljesen elveszti erkölcsi tartását, és belesüllyed a szex, drog és az Albert Einstein-frizura sötét, zord világába.”

Nem folytatom – mindenki olvassa el, főleg azok, akik bármilyen szinten (szemináriumi esszé, major paper, szakdolgozat) foglalkoznak a _Harcosok klubjá_val: poén, poén, de mint minden vicc mélyén (Freud már megint), itt is meghúzódik valami nagyon fontos és eleddig kimondatlan tanulság…

Egy hozzászólás a(z) “Harcosok klubja: Kázmér és Huba” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.