Hallgatói kreativitás

Nem tudom, ki hogy van ezzel, én mindenesetre díjazom, ha a hallgató kreatívan áll hozzá az órai prezentációhoz, és megpróbálja olyanra formálni azt, hogy abban neki és potenciálisan a többi hallgatónak is legyen némi öröme. Persze azért a színvonal és a mondanivaló is fontos, de miért ne lehetne becsomagolni valami szokatlan formátumba, valami egyedi ízzel megfűszerezve elővezetni? Az utóbbi időben egyre többen próbálkoznak különböző módon feldobni az előadásaikat, ami számomra már eleve azt jelzi, hogy időt szántak – nem is keveset sok esetben! – a témára, átgondolták, megtervezték, megcsinálták, és valójában jóval többet dolgoztak és nem utolsó sorban tanultak, mintha csak merednének egy előre megírt papírra, és elhadarnák az anyagot.

Néhány példa: mielőtt valaki azt mondaná, hogy könnyű látványosat alkotni egy filmes témájú órán, jelzem, hogy irodalmi témában sem kell feladni. Nemrég a Száll a kakukk fészkére c. Ken Kesey regényről szólt egy csoport prezentáció, ahol már maga az atmoszféra színpadi jelleggel, közönségbevonással indult, ahol a prezentálók az intézmény személyzetét alakították, a hallgatók (és én is…) a betegek/beutaltak voltunk. Mivel az ötletet következetesen végigvitték (még napirendünk, és “gyógyszerosztásunk” is volt, hasonlatosan a regényhez), sikeres volt az egész, és tényleg szó esett olyan témákról, amiről esetleg az atmoszféra nélkül nem lett volna késztetés vagy ötlet. Arra is volt már példa, hogy musical ürügyén a prezentáló dalra fakasztotta a társaságot.

Ezeket nem tudom itt szemléltetni, viszont az egyik prezentációt, amit Orodán Mihály követett el az amerikai stúdiórendszer ürügyén, valamennyire meg tudom mutatni – a szerző engedélyével természetesen. A prezentáció bevezetője a következőképpen mutat:

Jól megkaptam ugyebár a sorozatos populáris kultúra utalásaimért és magyarázataimért – Barátok köztileg is… 🙂 És a végén még úgy tűnik, az asztal alá is ittam magam a Lacanos bögrémből:

4 hozzászólás a(z) “Hallgatói kreativitás” című bejegyzéshez

  1. Valahogy éreztem, hogy fel fog kerülni a prezentáció vizuális része :D, de tényleg le a kalappal, ahogy a Szál a kakukk…osok előtt is. Gratula mindenkinek!!!

  2. “Thank you, thank you, I will be here all week.” De most őszintén: Ezek a kis klipecskék lefutottak szépen, rendeltetésüknek megfelőlen, és akik a laptophoz viszonylag közel foglaltak helyet, látták is a részleteket (ha voltak benne 🙂 ). Itt megragadnám az alkalmat, és külön köszönöm annak a fiatalembernek, aki egy meglehetősen jó, izmos Codec Pack-et szegelt a masinára, hogy a végzetemet semiképp sem kerülhessem el. Sajnos kifejezetten rossz előadó vagyok, főleg akkor, ha tudom magamról, hogy “igen, prezentálok”, ezért gondoltam, hogy legalább “odakreatívkodok” valamit, minimális multimédiás szöszmösz formájában. /-> Ez a legtökéletesebb álcája annak, hogy zavartalanul átolvasd a prezentációd soron következő részeit. -> Tanulság: ha ilyen furmányos vagy, hogy megpróbálod, ne legyél olyan, mint én, és ne csak pár kulcsszót írj a papírosodra…/
    Bár az alapvető motivációm az volt, hogy leszedjek pár témához kapcsolódó képet, videót, hamar rájöttem, hogy ez a fajta megoldás önmagában nem tükrözi a péntek délutáni szeminárium szellemiségét. Amikor felzendült a “Barátok közt” főcímdala, illett volna egy Polaroid-képet készítenem a társaságról, csak azért az egy momentumért is megérte az egész -> Kezdték elhinni, hogy komolyan gondolom, és nem kötök bele..“Csacsi öreg medvéim”.. 🙂
    Ágy, vagy úgy, azért hozzá kell tenni, hogy a jó öreg Winsor McCay nem veregetne vállon a teljesítményemért, elvégre csináltam már értelmes(?) 100%-osan sajátkezűleg fabrikált animációkat is. Meg kell hagyni, itt olvastam először a Száll a kakukk-os megoldásról, és bár nem láttam, és nem éltem át, el tudom képzelni: Remek ötlet, több ilyen kreatív megoldást kellene a sok érfelvágós, egyetemi hétköznapokba ékelni, ez első osztályú fantázia és kreativitás. Én persze nem egy első osztályú klipet hintettem a társaságnak, és ha előre tudom, hogy ide is felkerül, azért lett volna benne nő, férfi, szerelem, intrika, dráma, akció, kiskutya, valamint egy beszélő, 3-dimenziósan animált mesebeli állatka, és egy nagy köteg epilepsziás rohamot kiváltó, villogó effekt..Sajnos, ezek hiányában nehéz érvényesülni. 🙂 Mindent egybevetve azért köszönöm az elismerést, tényleg remek, amikor nem nyilvánítják egyből felejtőssé azt, amit az ember bemutat, legyen akármilyen minőségű is…

  3. Gondoltam beteszem ide. Éppen Angry Alien-t néztem és megláttam egy kis linket ahol sok jópofa és érdekes dolog van. Hátha beindítja pár ember szürke állományát 🙂 Webbywards.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.