Ha Filmszemle, akkor Szabó

FilmszemleHa Filmszemle, akkor Szabó István, és némi kis botrány – lassan így lehetne felvezetni a nemes eseménysorozatot. A tavalyi ÉS-botrányt (cf.: Szabó “ügynökbotrányát”) követően most Bozóki András generálja a szenzációt (?):

A Budapesten keringő híreket az Élet és Irodalomnak, illetve a Hírszerzőnek is megerősítette az egyik főszereplő, Bozóki András ex-kultuszminiszter. Eszerint Gyurcsány Ferenc utasította az akkor még hivatalban lévő Bozókit, ne írjanak ki pályázatot a Nemzeti Filmarchívum vezetői posztjára, hanem maradjon ott Szabó István felesége, Gyürey Vera, akinek megbizatása egyébként lejárt volna. Szabó maga kérte Gyurcsányt, intézze el ezt a kis apróságot. Elintézte. (Forrás: hvg.hu)

Bozóki egyébként blogjában még október 25-i bejegyzésében emlegette az esetet, de akkor valahogy senki nem figyelt fel rá (hja, messze volt még a szemle…).

Elfogultságom okán hajlamos vagyok inkább Szabó megjegyzését elhinni, aki annyit mondott az ügyről, hogy az egész “szemenszedett hazugság”. Ha az, akkor Bozóki rendesen leszerepelt, de nem csak ez a sara. Ugyanis etikailag kissé kifogásolható, hogy ha valaki betölt valamilyen felelős pozíciót, ahol ilyen-olyan ügyekkel foglalkozik, ilyen-olyan emberek fordulnak meg – miután leköszön a pozícióról, szabadon kiteregetheti a “szennyest”? De nem is kell feltétlenül olyan magas pozíció ehhez. Ha én oktatóként megírnám a blogomban azt, hogy X vagy Y hallgató ezt és ezt mondta, vagy így és úgy állt hozzá a szakdolgozatához, ilyen-olyan haladékot kért, akkor ugyebár jogos lenne a felháborodás? Vagy az orvos, aki éppen már nem praktizál, szépen elkezdi kiadni egykori betegeinek viselt kórságait?

Nem tudhatjuk, valóban volt e valami, vagy az egész egy félresikerült bejegyzés, esetleg félreértés, vagy épp ellenkezőleg: egyenesen rosszindulatú áskálódás – valószínűleg soha nem is fogjuk megtudni. Az azonban mindenképpen érdekes (számomra legalábbis), hogy a “Budapesten keringő hírek” (már megint kimaradtam valamiből: én is itt élek, de speciel a budapesti hírek mindig késve érkeznek el hozzám, pedig esküszöm, dübörög a szélessáv!) tavaly október óta most értek el a botrányra éhes sajtóhoz… Éppen a Filmszemlére… Megint…