Ha egy egyetem üzletté válik

Az arizonai Phoenix Egyetem nagy bajban van, ugyanis rajtuk kívül vajmi kevesen hiszik el, hogy megütik a minőségi mércét, írja a New York Times. A probléma a csúf profit-orientált szemlélet, amivel csupán annyi a baj, hogy jelen esetben az oktatás minőségének a kárára ment: Egyesült Államok szerte a legalacsonyabb a diplomázók aránya, és a munkaerőpiacon sem nézik túl lelkendezve az innen szerzett papírokat, például az Intel már le is vette “tandíj támogatási” listájáról, magyarán szólva nem támogatja az onnan érkező munkakeresőket vagy az oda igyekvő foglalkoztatottjait. De panaszkodnak maguk a hallgatók is, akik szerint több sebből is vérzik a “szolgáltatás”: hiányos a tanulás támogatottsága, és esetenként az oktatók kvalifikációja is minimum kétséges – amit Henry M. Levin, a Columbia Egyetem Tanárképző Karának felsőoktatással foglalkozó professzora is megerősít: “Az üzleti diplomájuk “M.B.A. Lite”. “Megnéztem a kurzuslistájukat. Nagyon alacsony színvonalú anyag.”

Az egyetem vezetése természetesen visszautasítja a vádakat, bár elismeri, van min javítani, ugyanis az egyetemi tanulmányaikat sikeresen abszolváló hallgatók aránya 16%, ami eleve borzasztóan alacsony, főleg, ha campusonként nézzük, ahol egyes helyeken még bőven ez alá esik – elég beszédes számok. A Phoenix-i Egyetem 1976-ban vált magánegyetemmé, 300000 hallgatóval, 39 államban található campus-hálózattal, plusz mára komplett online oktatási részleggel is büszkélkedhet (ahol azonban a hallgatók mindösszesen 4%-a jut el a diplomáig). Hogy az évi majdnem 10000 dolláros tandíjt bezsebelő intézmény jövője mi, arról megoszlanak a vélemények – jelenleg már vannak olyan panaszok is, amelyek jogi lépéseket vonnak majd maguk után.

A magyarországi helyzet természetesen teljesen más (egyelőre), de azért érdemes ismét tanulni a hibákból: a munkaerőpiac felé történő nyitást (ami okos lépés) nem szabad profit-őrületként interpretálni. Egyelőre nem lehet látni, hova fut ki a felsőoktatási reform, hiszen az MA programok, nem beszélve a PhD-ről, még nem indultak be – örüljünk, ha a BA-k zökkenőmentesen működnek, de talán már most érdemes elgondolkodni a Phoenix-i példán.