Gyors városi közlekedés: roller

scooter Amikor tavaly beszereztem a rollert, az első pár út meglehetősen leterhelt: izomláz, izzadás, fáradás, a szokásos kezdeti problémák, mellettük persze a jóleső érzés, hogy végre valami mozgásforma sikeresen beépült a heti menübe. Most, hogy végre az időjárás kegyelmez, ismét előkerült a roller, amivel már tapasztalt városi közlekedőként süvítek a járdákon illetve bicikliutakon – ohne izomláz, izzadás, fáradás, ami azért számomra meglepő. Ami viszont nem változott, és nem is olyan meglepő, az a járdák és egyéb, rollerrel bevehető útformák állapota. Mert ez bizony finoman fogalmazva is gyalázatos. Nincs 10 méter összefüggő sima felület, ha van, akkor az nyilván járóköves, tehát nem sima… Botladoznak a magassarkúban gólyalábaző nők, a babakocsival versenyző anyukák és apukák, a totyogó gyerkőcök, a biciklivel újabb nyolcast a kerékbe ojtó kerekezők, és persze a meglepően nagy számú rollerező közönség is. Ma divat a mindenféle hangzatos elnevezésű csoportosulás, és a nemes célok fennhangon történő kántálása, így talán itt az ideje létrehozni a VÁROSZ nevezetű tömörülést, amely a Városi Rollerezők Szövetségének rövidítése.

A VÁROSZ céljai között szerepelne a városi vezetők és felelősök állandó szapulása ösztökélése a jobb közlekedési feltételek megteremtése érdekében, valamint a városi mozgáskultúra és a környezetbarát közlekedési formák tudatosítása és propagálása. A gyerekek imádják a rollert, mert egyszerű a használata, gyors, könnyen kezelhető, karbantartható, látványos. Miért ölnénk ki a kezdeti lelkesedést, ha ezzel egy olyan közlekedési kultúrát sajátítanak el élvezettel, ami később is a segítségükre lehet? Általában A és B pont között, ha lehet, gyalog teszem meg az utat. Az egyetemtől Ášjszegedre így kb. 23 perc az út kényelmesen. Rollerrel ugyanez 10 perc, ha nem sietek nagyon, és ebben benne van a kegyetlen minőségű részek miatti kerülő vagy kényszer-séta is.

Ráadásul a roller teljes mértékben tömegközlekedés-barát, hiszen pillanatok alatt összecsukható, és kézben cipelhető, senkit nem zavar. Nem kell tárolókban hagyni, és azon aggódni, hogy hazafelé már nem fogjuk ott találni, vagy hosszasan tervezgetni az útirányt a nevetséges kerékpárút hálózatnak nevezett így-úgy összehozott vonalak irányába, egyszerűen csak elindul az ember, és kész. Ha valaki még kétkedne a VÁROSZ létjogosultságában, pattanjon fel, csak úgy poénból egy rollerre, és menjen egy kört! Ne lepődjön meg, ha többé le sem akar szállni róla 🙂 Hajrá!

12 hozzászólás a(z) “Gyors városi közlekedés: roller” című bejegyzéshez

  1. naugye milyen jó, h nem tettem tönkre csütörtökön a precious járgányt?:)

  2. uggyanmár. én, aki prérikutya vtam előző életemben, mindent kibírok! (információim természetesen hiteles forrásból, a facebookról származnak:) )

  3. Mikor lesz Pimpelve a járgány? Mert menő-menő…De mondjuk egy jófajta lowrida’-feeling bele, és akkor menőzni is lehet vele… +!: buckákat át lehetne ugratni lendületből 🙂 úúú…

  4. kisbötűvel,ha kérhetem… (nem vagyok (cápa)szőrszálhasogató)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.