Google Earth: stratégiai fegyver?

Nemrég felröppent a hír, miszerint terroristák több módon is felhasználják a Google Earth ingyenes műholdas felvételekkel operáló világtérképet, például:

Terroristák a keresőóriás műholdas térképszoftvere segítségével keresik a brit katonai alakulatok támaszpontjait Irak területén. (hvg, “Háború 2.0”)

Nos, nem igazán értem, mi a nagy megdöbbenés. Ugyanis ha már annyit ajnározzuk a webet, hogy mi mindenre jó, hogy tulajdonképpen lassan ki sem kell lépnünk otthonainkból, hiszen a hálón keresztül minden “eljön” hozzánk, ésatöbbi, akkor miért is lepődünk meg azon, hogy a csúf terroristák is rákattannak a klaviatúrára? Nem ez az első eset, és nem is az utolsó. A sötét hálózati jövőt sokan sokféleképpen megírták – legutóbbi ilyenirányú olvasmányélményem Dan Brown _Digitális Erőd_je, ahol az email-megfigyelés témáját lehet behatóan “megismerni”, ami persze kicsit más jellegű szerveződési lehetőség, mint a digitális térképen való tájékozódás, de kapcsolható a két lehetőség.

A Google Earth használhatóságát azonban egyszerűen nem értem. Ha valaki használta már, tudja, hogy a műhold képek – legalábbis Magyarországra és szűkebb lakókörnyezetemre nézve – minimum két évesek… (Tavaly még a kb. 5-6 éve épült bevásárlóközpont sem volt rajta – de már látszódtak az építkezés első barázdái…) Ha ilyen hitelességű információkra alapozzák a terrorista csoportok a támadások kidolgozását, inkább hálálkodjunk. Nekem azért van egy sanda gyanúm, hogy sajnálatos módon aki terrorista, az is nagyon jól tudja, hogy a Google Earth nem erre való…