Filmtörténet online

Filmtörténet online

Most látogattam vissza arra a lapra, amit korábban, még fejlesztés alatt láttam, és már akkor is örvendeztem – mára pedig nem csak hogy látogatható, de filmmel foglalatoskodó hallgatóknak, oktatóknak illetve kutatóknak egyenesen kihagyhatatlan: a filmtörténet online. Régi vágy volt, hogy a magyar filmes archívum legalább egy (viszonylag számottevő) része elérhető legyen a szélesebb közönség számára, amihez azonban meg kellett oldani a digitalizálást, vagyis első lépésben meg kellett menteni magukat a szóban forgó mozgókép-alkotásokat. Ha valaki szemügyre veszi a filmtörténet online kínálatát, akkor örömmel fogja tapasztalni, hogy szépen gyűlik az anyag (gondolom, a végeláthatatlan filmtermésre tekintettel nem tekinthető lezártnak a már így is nagyszerű lista), és bárki meg is tekintheti az éppen őt érdeklő filmeket vagy filmrészleteket a webhely vetítőjében.

FilmklubDe nem csupán ezért fontos ez a webhely: hírek, filmelemzések, portrék, korszakelemzések és műfajleírások is találhatóak itt, vagyis minden egy helyen van ahhoz, hogy aki akar, az rendesen kiokosodjon a magyar film történetéből. Sőt: filmklub is indult, ahol egyrészt meg lehet nézni adott filmeket, majd el lehet olvasni a hozzá kigyűjtött szövegeket (tanulmányok, kritikák, újságcikkek), amelyet követően be lehet lépni a fórumba megbeszélni a látottakat-olvasottakat, illetve még tesztelheti is magát a kedves filmklubos. A kezdeményezésről a következőeket lehet olvasni:

Online filmklub Magyarországon még nem volt. És most sem biztos, hogy van.
Vetítés, magyar filmek on-line filmvetítése: ez az, amit a Filmklubnál pillanatnyilag garantálhatunk, a NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) szíves támogatásával. Hiszen mindenki tudja, vetítésből akkor lesz filmklub, ha a filmek után okos, tanulságos vita kezdődik, ha a klubvezető sem csak dísznek van: amit a film előtt mondott, ahhoz a beszélgetők a film után hozzászólnak, mert érdemes hozzászólni. (folytatás itt)

A NAVA archívumával összekapcsolt rendszer végre kezd összeállni, és tényleges szellemi és művészeti tőkét jelenteni – ami ráadásul nem önmagában, hanem a felhasználásban leli meg kiteljesedését. Irány tehát a magyar film webes bázisa!

2 hozzászólás a(z) “Filmtörténet online” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.